Mi az az egyszerű apró dolog, ami azonnal képes megújítani megjelenésed – ám ha épp unod, akár el is tüntetheted? Hát persze: a Frufru.

A frufru sokak szerint az új botox, amelynek segítségével akár azonnal 5-10 évvel fiatalabbnak is tűnhetsz.

Ebben a cikkben összeszedtem az összes frufru típust, megmutatom a legjobb fazonokat a hajhossz és arcformák szerint.

Tarts velem a frufruk világában.

De kezdjük a legelején…

1. Kinek áll jól a frufru?

Kinek áll jól a frufru, vajon rajtam jól fog mutatni?

Sok nő teszi fel magának a kérdést, valószínűleg te sem vagy kivétel.

A frufruban az a nagyszerű, hogy rengeteg féle típus létezik és szinte mindenkinek előnyére válhat, persze csak akkor, ha tudod melyik típust vágasd magadnak.

A legfontosabb szempontok az arcformád és a hajtípusod.

Ha hosszúkás arcod van, akkor a hosszabb, lazább, oldalra söpörhető frufruk fognak jól mutatni. Kerek arc esetén a sűrű, rövid frufru, oldalt hosszabb csíkokkal fog szép kontúrt adni az arcodnak.

2. Frufruk hajhosszúság szerint

2.1. Frufru hosszú hajhoz

Nagyon sok vendég azzal az egyértelmű kívánsággal érkezik, hogy csak egy kis frissítést szeretne, épp csak néhány centitől szabadulna meg hiszen a frizurát évek óta növeszti, gyönyörű hosszú haja identitása alapja.

És bár az ollóval csínján kell bánnunk, de időről-időre valamiféle újdonságnak minden nő ürül.

Mi lehet a tökéletes megoldás?

Egy szép frufru hosszú hajhoz, ami természetesen lehet hosszú, rövid, egyenesre vágott vagy éppen tépett fazon is.

A legtöbben a laza, lágy esésű hosszú frufrut szeretik, ami kicsit olyan, mint az okos lány Mátyás király meséjéből, aki hozott is ajándékot meg nem is: van is, meg nincs is.

Bármikor hátra dobható, tűzhető, a frizura egészével összefogható, ugyanakkor igényes keretet ad az arcnak, finomítja a vonásokat, és egy dúsabb, frissebb frizura hatását kelti.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

2.2. Frufru rövid hajhoz

A lehetőségek tárháza itt is végtelen: a frufru a rövid hajhoz lehet rövid és hosszú is: az előbbi stílusos és elegáns, az utóbbi vagány és eredeti.

A rövid hajúak természetesen már megszokhatták, hogy előre érdemes egyeztetni a fodrásszal való találkozás időpontjait, hogy rendszeres igazítás tartsa karban a frizurát, így számukra a tény, hogy a frufrut is trimmelni kell, egyáltalán nem jelent újdonságot.

A rövid hajhoz illeszkedő hosszabb frufrutípusok talán picit kevesebb karbantartást igényelnek, de persze meg fogja hálálni, ha időnként meglátogatod fodrászod egy kis igazítás végett.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

2.3. Félhosszú bubifrizura frufruval

Míg 15 évvel ezelőtt a bubifrizura egyértelműen rövid hajnak számított, manapság már nagyon sokan a félhosszú bubifrizura mellett teszik le a voksot.

A váll fölött és vállig élő bubiknak van egy halvány 90-es évek grunge utánérzése frufruval, miközben modern, vagány, egyedi hatást keltenek – különösen akkor, ha élénk színt választasz hozzájuk.

Korábbi cikkemben találsz még több frufrut félhosszú bubifrizurához, csekkold le azokat is.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

2.3.1. Bubifrizura frufruval

A bubifrizura visszajött, és népszerűbb, mint valaha! Egyszerű, de könnyen variálható. Napjainkban leginkább oldalra fésült verzióban hordja a legtöbb nő, és legtöbbször fültől vállig ér.

A hosszúkás arcú nők számára természetesen a rövidebb bubifrizura áll jól frufruval, ami elfedi a magas homlokot, míg a kerek arcúak számára a hosszabban hagyott bubi az előnyös, ami kicsit az arcot is hosszítja.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

3. Frufruk arcformák szerint

3.1. Frufru hosszúkás archoz

A hosszúkás arcú nő legjobb barátja a frufru, hiszen a magas homlok elrejthető, ezáltal maga az arc is arányosabbá válik.

Ha szeretnéd megőrizni a hosszú, dús, egyenes hajad eredeti hosszát, egy frufru hosszúkás archoz tökéletes opció a frissítésre. A hosszúkás archoz leginkább a sűrű, telt frufruk illenek, amelyek a szemöldököt is érintik: azok közül is az egyenes frufru és az oldalra söpörhető hosszú frufru számít telitalálatnak.

3.2. Szögletes archoz frufru

A hosszúkás archoz remekül álló egyenes frufrut szögletes arcformával már hanyagoljuk, hiszen ez még inkább kiemeli az arcéleket.

Inkább a hosszabb, laza, lágyan leomló frufrut javasolnám szögletes archoz, ami lágyabbá varázsolja a vonásaidat, és rendkívül vonzó, nőies hatást kelt.

Az sem baj, ha kicsit hullámosan hagyod a frizurát, ez csak még inkább hozzátesz a bájos, esetleg romantikus kisugárzáshoz.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

3.3. Frufru kerek archoz

A kerek arcformánál a célunk a leginkább az, hogy kicsit közelebb hozzuk azt optikailag az oválishoz, ehhez pedig a különféle frufrutípusok remek lehetőségeket kínálnak.

Sokan a ferde és asszimetrikus frufru mellett teszik le a voksukat, míg mások a hosszú oldalfrufrut, esetleg a két oldalt függönyszerűen leomló, ún. curtain-frufrut választják.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek
Bármennyire is vonzó másokon, a sűrű, rövid frufrut kerek arcnál felejtsük el, hiszen így csak még rövidebbé és gömbölyűbbé válik az arc optikailag.

4. Frufru típusok

4.1. Tépett frufru

A rövid tépett frufru talán a Pinterest legkeresettebb trendje, alighanem a 2020-as évek egyik meghatározó frizurája lesz.

Két olyan hajtípusnak kedvez, akik korábban azt hihették, hozzájuk egészen biztosan nem illik a frufru: szuperül mutat vékony szálú hajjal és – meglepő módon – göndör tincsekből is.

A tépett frufru nagyjából a homlok közepéig, háromnegyedéig ér, középen enyhén rövidebb, és kissé ívelt formában keretezi a homlokot.

Remekül mutat bob-frizurával, Kleopátra-hajjal és rakoncátlan, göndör tincsek mellett is.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.2. Oldalfrufru

Az oldalfrufru egyik modern úttörője celebfronton Ashlee Simpson volt 2004-es Autobiography című albumával, majd jött Kristin Cavallari 2005-ben a Laguna Beach-csel.

Hamarosan tucatjával futottak be a ma már szólóban taroló Disney-sztárok (Miley Cyrus, Vanessa Hudgens, Selena Gomez, Demi Lovato, Ashley Tisdale), akik igyekeztek bohém, felnőtt aurát sugározni, miközben fontos volt, hogy családbarát és rendezett külsejük legyen.

És hát igen, pontosan ez az oldalfrufru nagy előnye a 2020-as években is: van benne valami végtelenül bohém, miközben azért mégis csak egy ápolt, rendszeres karbantartást igénylő frizuráról van szó.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.3. Féloldalas frufru

Nagy divat volt 2006 és 2010 között a sűrű, nehéz oldalfrufru, amely az arc felét takarta, ám amilyen hirtelen jött a trend, el is múlt.

A 2020-as évek oldalfrufruja már jóval lazább, szellősebb, tépett és több szintből áll, és ennek megfelelően többféle hajtípushoz és stílushoz illeszkedik tökéletesen.

Halle Berry 2019-es Golden Globes-bevonulása után tömegével jelentek meg az övéhez hasonló, laza lófarokkal társított, szellős féloldalas frufruk.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.3.1. féloldalas frufru hosszú hajhoz

Nem szívesen válnál meg a hosszú, éveken, akár évtizedeken át nagy gonddal növesztett dús hajkoronádtól?

Ugyanakkor mégis unod a frizurádat, és szeretnéd valamivel feldobni, ami azért nem igényli, hogy reggelente fél órán keresztül foglalkozz vele?

A féloldalas frufrut hosszú hajhoz neked találták ki.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.4. Ferde frufru

Mielőtt ferde frufrut vágatsz magadnak, tudnod kell, hogy ahhoz, hogy ez a stílus hosszú távon is mutatós legyen, szükség van nem csak a rendszeres, gyakori igazításokra, de természetesen a teljes frizura gyakori karbantartására is, mind otthon, reggelente, mind pedig a fodrászszalonban.

A főként tépett hosszú frizurával vagy rövid pixie-vel társított ferde frufru az egyenes vagy épp enyhén hullámos hajú nőknek áll a legjobban.

Kiemeli a szemeket és a szemöldököt, jótékonyan elfedi a túl széles arccsontot és homlokot (lágyítva ezzel a teljes arcvonalat), és – nem utolsósorban, hiszen sokan épp ezért választják – optikailag az orrot is kisebbíti.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.5. Frufru fonás

Két nagyon is releváns, húsbavágó indokod lehet, amiért a frufru fonást választod, mint lehetséges frizuraopciót:

Vagy szeretnél egy kis időre megszabadulni az egyébként imádott frufrudtól egy egyedibb alkalmi frizura kedvéért, vagy épp új, izgalmas stílust szeretnél kipróbálni, amelynek a frufru épp a főszereplőjévé válik.

A fonás segítségével szuper, egyedi, vagányságot vagy épp romantikus hatást keltő frizurád lehet, amit kár volna kihagyni.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.6. Hosszú frufru

A hosszú frufruról elsőre talán nem is venni észre, hogy frufru, hiszen lehet akár egy rétegesen vágott frizura részeként is tekinthetünk rá.

Mégis, a maga trükkös módján sajátos kontúrt ad az arcnak, bájos, romantikus hatást kelt, és dúsabbnak tűnik általa a haj egésze is.

Pont emiatt nem szükséges két hetente fodrászhoz járni, és ha épp unod, pillanatok alatt egyszerűen összefoghatod a hajaddal, vagy épp besöpörheted a füled mögé, még csak csatokra sincs szükség.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.7. Egyenes frufru

Az egyenes frufru hossza tetszés szerint bármilyen lehet, a rövidebb verziót akkor ajánlom ha neked hosszúkás arcod, magas homlokod van.

A leginkább az egyenes hajú nők kedvelik, hiszen elég beszárítani, nem muszáj vasalni reggelente, a szalonba pedig két-három hetente látogass el, hogy igényes és ápolt maradjon.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.8. Rövid frufru

Pixie frufrunak, mikrofrufrunak vagy bébifrufrunak is hívják, ám a lényeg ugyanaz: a rövid frufru bármilyen frizurához illik, legyen szó hosszú, rövid, hullámos, egyenes, dús vagy épp vékony szálú hajról.

Fantasztikus benne, hogy azonnal képes megújítani a megjelenésed.

Fontos ugyanakkor tudni, hogy ez a rövid frufru igényli a legtöbb törődést: akár két-három hetente is érdemes igazítani rajta.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.9. Laza frufru

Természetes, akár kócos hatású tincsek, amelyek akkor is mutatósak, ha épp az ágyból keltél ki, ehhez persze profi vágásra van szükség.

Akik ezt a stílust választják, frizurájukkal is közvetlenséget, játékosságra való fogékonyságot kommunikálnak, a laza frufru ugyanakkor ennél jóval sokoldalúbb üzenetében és hatásában: egyszerre lehet bájosan kislányos és vérmesen dögös, miközben negyvenen, sőt ötvenen túl is jól áll.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

4.10. Aszimmetrikus frufru

Ne feledkezzünk meg a tépett, illetve hullámos frizurához, de akár a rövid pixie-frizurához is rendkívül szépen igazodó aszimmetrikus frufrukról se.

Egyediséget, vagányságot sugallnak, és az eredetileg rövidebb verzió egy hónappal később picit hosszabban is mutatós (lustábbak előnyben 😊)

Persze ha megfeledkezel magadról, hamar kaotikussá válhat a helyzet, így időről-időre érdemes igazíttatani rajta.

Ugyanígy a kimondottan rövid verziók is gyakoribb törődést igényelnek, de cserébe szuperül mutatnak.

Frizuratippek
Frizuratippek

5. Mit tegyél, ha ráuntál a frufrukra

5.1. Frufru lenövesztés

Ha végképp meguntad a frufrut – esetleg olyan életszakaszba léptél, amikor nem fér bele a rendszeres reggeli beszárítás és a gyakori igazítás a szalonban – a frufrutól akár meg is szabadulhatsz.

Ennek több fázisa is van, ám a legfontosabb, hogy – kissé talán meglepő módon – kezdetben hat hetes igazításokkal kell számolnod, hogy a haj megerősödjön, gyorsabban nőjön.

Így hamarabb bele fog olvadni frizurád többi részébe és észrevétlenül lehet majd a haj egészéhez fogni.

A frufru lenövesztésének fázisairól bővebben is olvashatsz korábbi cikkemben.

5.2. Frufru eltüntetése

A legtöbb nő egyfajta szeretet-utálat kapcsolatban él a saját frufrujával: imádja, hogy ennyire fel tudja a segítségével dobni a legegyszerűbb, unalmassá vált frizurát is, és persze élvezi az instant-botox illúziót a homlokát fedő tincsek takarásában.

Ugyanakkor időről-időre újdonságra vágyunk és lehet, hogy épp szeretnénk eltüntetni az a bizonyos frufrut.

A jó hír az, hogy rengeteg szuper fonás és tűzés létezik, amelynek segítségével profi módon tüntethetjük el a frufrut arra az érettségi találkozóra, esküvőre vagy épp családi vacsorára, amire annyira lelkesen készülsz.

A frufru eltüntetésének kreatív lehetőségeiről, kapcsolódó cikkünkben olvashatsz bővebben…

A nagy frufruválasztás

Elképzelhető, hogy még csak kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbálod a frufrut, de az is lehet, hogy van már tapasztalatod a különféle frufrutípusokkal.

Megnyugtatlak: nincs mitől tartanod, hiszen aligha akad olyan arcforma, hajtípus és egyéni stílus, amihez valamilyen frufru ne illene.

Fordulj hozzám bizalommal, és nézzük meg, mi a te utad, ha frufruról van szó!

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?