Az újdonsült anyukák ijedten tapasztalják a szülést követően, hogy intenzíven hullani kezd a hajuk. Vajon mi állhat ennek a hátterében és mit lehet tenni ellene? Ezeket a kérdéseket válaszolom meg az alábbiakban.

szülés utáni hajhullás

Miért jelentkezik szülés után hajhullás?

A várandóság alatt hormonális változások egész során megy át a női szervezet, emiatt a hajnövekedés természetes ciklusa felborul.

A megnövekedett ösztrogén- és progeszteronszint miatt megnő a hajszálak élettartama, így a normális hajhullási folyamat lelassul.

A szülést követően ugyanakkor a hormonszintek visszatérnek a normál állapotba, mellyel együtt jár a fokozott hajhullás, mivel azok a szálak is kihullanak ekkor, melyeknek korábban kellett volna.

Tehát ez egy természetes, átmeneti állapot, nem kell emiatt aggódni. Sajnos megállítani nem lehet a folyamatot, a szülést követő negyedik hónapban tetőzik és legrosszabb esetben egy évig elhúzódhat.

A hajhullás elmúlik és a növekedés visszatér a megszokott kerékvágásba, mire a kisbaba az első születésnapját ünnepli, vagy akár még hamarabb is.

Türelemre ekkor is szükség lesz még, mivel a haj regenerálódása hosszabb ideig is eltarthat. Ha kilenc-tíz hónap után sem enyhül a hajhullás, akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, mivel a háttérben akár betegség is állhat.

Gyakran állhat a háttérben vashiány okozta hajhullás, de pajzsmirigygyulladás sem ritka.

Ezek segítenek csökkenteni a szülést követő hajhullást

1. Csökkenteni kell a stresszt!

A szülés utáni fokozott testi és lelki megterhelés is súlyosbíthatja a hajhullást, tehát törekedni kell a stressz csökkentésére. Tudom, könnyű ezt mondani, hiszen a kisbaba mellett nincs idő lazításra, de meg kell próbálni, ha szükséges, akkor segítséget kell kérni a nagyszülőktől vagy a barátoktól.

Csökkenteni kell a stresszt

2. Kíméletes legyen a hajformázás!

Törekedni kell a kíméletes hajformázásra, nem szabad vizesen fésülni és erősen tépni a hajszálakat a fésűvel vagy a kefével. A helyes fésülködésről már írtam korábban részletesen.

Kerülni kell a szorosra gumizott lófarkat vagy kontyot. Illetve a festést és a forró fokozatra állított hajszárító vagy a hajsütővas használatát is, hiszen ezek mind károsítják a hajat és késleltetik a regenerálódást.

Az 5 leggyakoribb hajápolási hibáról itt olvashatsz bővebben.

Kíméletes legyen a hajformázás

3. Figyelmet kell fordítani a haj fokozott ápolására!

Kerülni kell a és az irritáló készítményeket. Lehetőleg a hajápoló termékek minél kevesebb mesterséges hatóanyagot tartalmazzanak. Érdemes hajmosás után csalánteával leöblíteni a hajat, mivel rendkívül jó hatással van a vérkeringésre és erősíti a hajhagymákat.

Figyelmet kell fordítani a haj fokozott ápolására
 

4. Törekedni kell a megfelelő tápanyagbevitelre!

A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya az egyoldalú táplálkozás és a szoptatás miatt hamar felléphet, melyek pótlására nagy hangsúlyt kell fordítani.

Az A-, B-, C-, D-, E- és H-vitaminok és a vas, a magnézium, a kalcium, a cink, a réz és a kén egyaránt szükségesek a haj regenerálódásához.

Ezek nagy részét természetes formában javasolt bevinni, sok gyümölcs, zöldség, mandula, tojás, joghurt és teljes kiőrlésű termék fogyasztásával. Emellett érdemes csökkenteni az elfogyasztott kávé mennyiségét, mivel a koffein megnehezíti a vas felszívódását a szervezetedben.

Törekedni kell a megfelelő tápanyagbevitelre

5. A probléma leplezhető egy új frizurával!

Egy kis megújulás mindig jót tesz a külsőnek és a léleknek is egyaránt. Érdemes felkeresni egy megbízható fodrászt, aki új frizurát készít, mellyel leplezhető a probléma. Hiszen ma már jó néhány olyan vágási technika létezik, melyekkel dúsabb hatás kelthető.

A probléma leplezhető egy új frizurával

6. A sport és a masszírozás sokat segíthet!

A fejbőr masszírozása serkenti a vérkeringést, rendszeres, napi néhány perces rutinnal látványos eredmény érhető el. A sport fontossága ennél a problémánál is hangsúlyozandó, mivel az aktív mozgás hatására a fejbőr oxigénellátottsága fokozódik, mely elősegíti a haj növekedését.

A sport és a masszírozás sokat segíthet
 

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?