A hajhullás számos nő életét keseríti meg. Egy kutatás szerint a nők 80%-a tapasztal 60 éves kora előtt jelentős hajhullást.1

Számos különböző ok húzódhat a hajhullás mögött. Kiválthatják mind testi mind lelki eredetü problémák.

A továbbiakban áttekintjük a kóros hajhullás definícióját, típusait, leggyakoribb okait és a kezelési lehetőségeket is.

Mikortól beszélhetünk kóros hajhullásról?

Mennyi az annyi?

Bizonyos mennyiségű hajhullás teljesen természetes. A haj növekedési ciklusa során eljön egy pont, amikor a hajszál és a hajhagyma közötti kapcsolat meglazul, majd a hajszál leválik a hajhagymáról, Ezt észleljük hajhullásként.2

Egyes források szerint napi 80 szál hajszálat veszítünk naponta átlagosan3, máshol 70-100 hajszál közötti mennyiségről lehet olvasni.4 Amennyiben 150 hajszálnál többet veszítünk egy nap alatt, a hajhullás mértéke már kórosnak tekinthető.

A hajhullás típusai

Genetikai eredetű

A genetikai eredetű hajhullás a hajszál elvékonyodásával jár. Ebben az esetben a hajhagymák érzékenyebbek a férfi nemi hormonokra (androgénekre), ezért minden egyes növekedési ciklusban egyre vékonyabbá válnak a hajszálak, végül pedig kihullanak. Ez a típusú hajhullás leggyakrabban 50-60 éves kortól kezdődik meg nők esetében.

Reaktív eredetű

A reaktív eredetű hajhullás ezzel szemben valamilyen problémára adott válaszreakció. Ez az ok lehet külső (pl.: fizikai stressz, trauma, sérülések) vagy akár belső eredetű is (hormonális változások, vitaminhiány stb.)

A reaktív eredetű hajhullás leggyakoribb okai és kezelésük

hajhullás leggyakoribb okai és kezelésük

Fizikai vagy érzelmi megrázkódtatás

Ha valamilyen fizikai stressz ért a közelmúltban (baleset, műtét vagy súlyos betegség), vagy esetleg érzelmileg megterhelő időszakon mész keresztül (válás, családi gondok vagy egy szeretett ember halála), a tested természetes reakcióként megvonja erőforrásait a nem létfontosságú szervektől (pl. a hajadtól), ráadásul több férfi nemi hormont is termel. Mindkét tényező megnövelheti a hajhullás mértékét.

Megoldás: A jó hír, hogy a stresszorok megszüntetésével a hajhullás is csökkenthető.
Fizikai megpróbáltatás esetén légy türelmes, amint a tested elkezd gyógyulni, a hajad is elkezd visszanőni.
Érzelmi stressz esetén érdemes lehet különböző technikákat kipróbálni a feszültség csökkentésére (meditáció, jóga, terápia).

Vashiányos vérszegénység

A 20 és 49 év közötti nők közel egytizede szenved vérszegénységben, nem csoda, hogy ez az egyik leggyakoribb oka az ebben a korosztályban előforduló hajhullásnak.

A vas elengedhetetlen a vörös vérsejtek oxigénnel való ellátásában is, így fontos funkciót lát el a legtöbb testfunkció esetén, nem kivétel ez alól a haj növekedése és fenntartása sem.5

A vashiányos vérszegénység egyéb tünetei közé tartozik a szédülés, fejfájás, sápadt bőr és a hideg végtagok.6

Megoldás: Amennyiben a hajhullás mellett a fenti tüneteket is tapasztalod magadon, fordulj a háziorvosodhoz! Egy egyszerű vérképpel kimutatható, hogy valóban vashiányban szenvedsz-e. Ha bebizonyosodik a vashiány, akkor az étrended megváltoztatásával vagy célzott vaspótlással ez könnyen orvosolható lesz. A vashiány okozta hajhullásról  és a konkrét megoldásokról bővebben is olvashatsz.

Vitaminhiány

A vitmainhiány is okozhat hajhullást
Különösen az állati eredetű élelmiszereket teljesen kerülők (vegánok vagy nyers étrendet követők) körében gyakori a B12-vitamin hiánya, amely a hajhullás egyik kiváltó oka lehet.

Nemcsak a vitaminok hiánya okozhat azonban hajhullást, hanem a túlzásba vitt A-vitamin fogyasztás is. A napi ajánlott A-vitamin mennyiség 4 éves kor felett 5000 NE7 (nemzetközi egység), ennél több A-vitamin fogyasztása nem indokolt és akár a hajhullásod kiváltó oka is lehet.

MegoldásMivel B12-vitamin csak állati eredetű élelmiszerekben található meg 8, növényi táplálkozás esetén érdemes étrendkiegészítőkből vagy B12-vel dúsított élesztőpehelyből bevinni a napi ajánlott mennyiséget.

Amennyiben multivitamint szedsz, ügyelj arra, hogy az A-vitamin tartalma ne haladja meg a napi ajánlott bevitelt.

Túl kevés fehérjét viszel be

Ha huzamosabb ideig (2-3 hónapon keresztül) nem viszel be elegendő fehérjét az elfogyasztott táplálékkal, nem kizárt, hogy szervezeted hajhullással fog reagálni.

Mivel a hajunk nem létfontosságú szervünk, testünk megvonja tőle a fehérje-ellátást, hogy megfelelő mennyiséget tudjon belőle biztosítani az egyéb szerveink számára.

Megoldás: Fogyassz több fehérjedús ételt – zsírszegény húsokat, halat, tojást, tejterméket. Bár elsősorban állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak jelentős mennyiségű fehérjét, ugyanakkor növényi táplálkozás híveinek is kiváló források állnak rendelkezésére, például a tofu, a szója, vagy a különböző hüvelyesek. Itt csak arra kell figyelni, hogy okosan kombináld a zöldségeket, hogy a bevitt fehérjék aminosav profilja ideális legyen.

Hormonális változások

hormonális változások is okozhatnak hajhúllást

Alapvetően a női nemi hormonok (pl. az ösztrogén) serkentik a hajnövekedést, a férfi nemi hormonok (a már említett androgének) pedig lerövidítik a hajszálak élettartamát, így hajhullást okoznak.

A férfi és női nemi hormonok egyensúlya számos esetben felborulhat. Ennek a legszélsőségesebb példája a policisztás ovárium szindróma (PCOS), amely az androgének túlsúlyát jelenti a szervezetben ami számos kellemetlen mellékhatással jár.9

Szintén a hormonháztartás felborulásával járhat a fogamzásgátló tablettád lecserélése is.

Néhány időszak az ösztrogén-szint megváltozásával jár (például várandósság vagy menopauza), így ilyenkor jó eséllyel a haj textúrája vagy akár a hajhullás mértéke is megváltozik.

Megoldás: Ha a kibillent hormonszinteket terhesség vagy a változókor okozza légy türelmes! Az időszak lezártával az egyensúly is helyreáll és a hajhullásod nagy valószínűséggel megszűnik.

Ha nemrég váltottál fogamzásgátló tablettát és azóta észleled a hajhullást, konzultálj az orvosoddal és kérj másik fajta gyógyszert!

A PCOS kezelése komplex módon, étrend- és életmódváltással, és hormonpótlással jár.

Pajzsmirigy-betegségek

hajhullás leggyakoribb okai és kezelésük

Mind a pajzsmirigy alulműködése, mind a túlműködése okozhat hajhullást, ugyanis ez a szerv irányítja a fehérjék előállítását és a különböző szervek oxigénellátottságát.

Megoldás: Amennyiben megmagyarázhatatlan hajhullásod mellett a pajzsmirigy-alulműködés 10 vagy -túlműködés 11 tüneteit is észleled magadon, mindenképpen fordulj a háziorvosodhoz, aki valószínűleg további vizsgálatokat fog elrendelni.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a hajhullást. Amennyiben rendszeresen vérhígítót, vérnyomáscsökkentőt vagy antidepresszánst kell szedned, elképzelhető, hogy a gyógyszerek okozzák a hajhullásodat.

Megoldás: Konzultálj a gyógyszert felíró orvossal! Számolj be neki a hajhullásod mértékének növekedéséről és kérd meg, hogy próbáljátok meg csökkenteni a dózist vagy másik gyógyszerre váltani!

Hirtelen súlyvesztés

A hirtelen bekövetkező, drámai súlyvesztést a testünk sokkhatásként éli meg – akár szándékosan fogytunk le, akár nem.

Vészhelyzetben pedig tartalékolni kell az erőforrásokat, így szervezetünk nem szívesen pazarolja az energiát és a tápanyagokat a haj növekedésére és fenntartására, ami ugyebár a szervezet számára nem létfontosságú részünk.

Megoldás: Koplalás és extrém diéták helyett törekedj a kiegyensúlyozott, változatos és mindenekelőtt hosszú távon fenntartható egészséges étkezés kialakítására, amellyel nem vonsz meg semmilyen fontos tápanyagot magadtól!

Hajformázó eszközök túlzott használata

A hajformázó eszközök túlzásba vitt használata nemcsak száraz, fénytelen hajat eredményez, hanem hosszú évek alatt akár kóros hajhullást is. Nemcsak a hővédő nélkül használt hajformázók, hanem a szoros, kényelmetlen fonások vagy kontyok is árthatnak a hajnak.

Megoldás: Kerüld a nagyon szoros frizurákat, amelyek jelentős húzást fejtenek ki a hajhagymákra.

Használj ápoló balzsamot (például KEVIN.MURPHY LEAVE-IN.REPAIR kondicionálót) minden hajmosásnál és limitáld a hővel működő eszközök használatát.

Autoimmun reakció

Ritkább esetekben a hajhullás jól meghatározható foltokban jelenik meg, ami autoimmun folyamatok eredménye lehet. A betegség a fejen található összes szőrre kiterjedhet (haj, szemöldök, szempilla), és sima, kopasz, hegmentes foltokat hagy maga után a hajas bőr területén.

Megoldás: Amennyiben ilyen típusú hajhullást észlelsz magadon, mindenképpen fordulj orvoshoz, aki további vizsgálatokat fog elrendelni a probléma feltárása érdekében.

Összegzés

Ha hajhullást észlelsz magadon, ne pánikolj! Figyeld a hajadat, és amennyiben 150 vagy több hajszálat veszítesz egy nap alatt, fusd végig ezt a listát, hogy feltárhasd a hajhullásodat kiváltó okokat és a további teendőidet!

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?