Egészégtudatos emberként valószínűleg te is tudod, hogy rengeteg mindent lehet hallani bizonyos élelmiszerekről, alapanyagokról és azok kedvezőtlen élettani hatásairól.

A rémhíreknek sokszor igenis van alapja, máskor viszont talán túl gyorsan, még a megfelelően megalapozott információk nélkül is rásütjük egy-egy összetevőre a „káros” bélyeget. 

A glutén is sokak célkeresztjébe került az elmúlt években, sok problémával kötik össze, többek között a hajhullással is kapcsolatba hozták.

Mielőtt azonban szigorú gluténmentes diétára fognád magad, annak reményében, hogy így megállíthatod a hajhullásodat, érdemes elgondolkozni, hogy nem állhat-e valami sokkal gyakoribb dolog a hátterében, itt olvashatsz bővebben a hajhullás 10 leggyakoribb okáról.

Mi is az a glutén?

A glutén a gabonafélékben megtalálható két fehérje keveréke. Más néven sikérként is szokták emlegetni. Megtalálható a búzában, rozsban és árpában.

Becslések szerint körülbelül a népesség 10-15%-a szenved gluténérzékenységben.1 A gluténérzékenység különböző fajtáit mind egy kalap alá szokták venni, pedig a betegség a fajtájától függően nagyon változatos tüneteket produkálhat és ennek megfelelően a különböző típusok hajhullásra kifejtett hatása is eltérő.

A gluténérzékenység fajtái

Cöliákia

A cöliákiában szenvedő betegekben a glutén heves autoimmunreakciót választ ki, amelynek során roncsolódnak a vékonybélben található bélbolyhok. Ez különböző felszívódási zavarokkal és emésztőrendszeri panaszokkal járhat együtt.

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a glutén ebben az esetben valóban kiválthat hajhullást: mivel a szervezet nem jut elegendő tápanyaghoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez, így testünk megvonhatja ezeket a hajhagymáktól, azokat inkább a létfontosságú funkiókra fordítja.

A cöliákiában szenvedő betegeknél a glutén nemcsak a tápanyag felszívódás zavaraival, hanem egyenesen a hajhagymák ellen irányuló autoimmun támadásokkal is okozhat hajhullást.2

Az autoimmun reakciók által kiváltott foltos hajhullás során a páciens az egész testén foltokban jelentkező súlyos hajhullást észlel. A szőrvesztés kiterjedhet a hajon kívül például a szemöldökre vagy férfiaknál az arcszőrzetre is.

A gluténmentes diéta betartása ebben az esetben is visszafordítja a hajhullás folyamatát.

Búzaallergia

Búzaallergia esetében a tüneteket a búza fehérjeire (amiláz és tripszin inhibitorok) adott kóros immunválasz okozza. Gabonaeredetű élelmiszer, ételallergénként viselkedik

Bár a szervezet hisztamin termelésével válaszol a búza fogyasztására, autoimmun reakció nem jön létre, így a tápanyagok felszívódása is zavartalan marad.

Ebben az esetben a glutén nem okozhat hajhullást.

Nem-cöliákiás gluténérzékenység

Nem-cöliákiás gluténérzékenynek nevezünk minden olyan személyt, aki negatív laboratóriumi és biopsziás eredményei ellenére hasonló tüneteket produkál, mint a cöliákiás betegek.

Ebben az esetben az egyetlen diagnosztikai módszer a kizárásos diéta.

Mivel a bélbolyhok roncsolódása itt sem bizonyított, itt sem beszélhetünk egyértelműen bizonyított kapcsolatról a glutén és a hajhullás között. 

A hajhullás és a glutén kapcsolata

Felszívódási zavarok

Tehát, kizárólag akkor bizonyítható a kapcsolat a glutén és a hajhullás között, amennyiben cöliákiában szenvedsz, ami a tápanyagok felszívódásának zavarával jár. A cöliákia diagnosztizálásához laboratóriumi vérvizsgálat és egy bélbiopszia szükséges.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy cöliákiás vagy, szigorú gluténmentes étrendet kell tartanod, a jó hír viszont az, hogy az étrend betartásával a tünetek akár teljesen  megszűntethetőek. A hajhullásod valószínűleg 2-3 hónapon belül alábbhagy míg végül teljesen megszünik.

Ha a gluténérzékenység másik típusát diagnosztizálták nálad, akkor valószínűleg nincs összefüggés a gluténfogyasztás és a hajhullásod között.

Ekkor várd a gluténmentes diétától a hajhullás csökkenését

Összegezve tehát a gluténmentes diéta akkor fogja csak mérsékelni a hajhullást, amennyiben a cöliákia típust diagnosztizálták az esetedben. Ilyenkor az életmódváltás segíteni fog, ugyanakkor más gabonaérzékenységek esetében nincs egyértelmű kapcsolat a hajhullás között. 

Ha frissen diagnosztizálták a cöliákiát nálad és ezt megelőzően súlyos hajhullásban szenvedtél, akkor elképzelhető, hogy a gluténfogyasztásod okozta a tüneteket. Tartsd be a diétát, légy türelmes és következetes és meglátod és pár hónap alatt a hajkoronád ismét a régi lesz!

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?