A szép haj többet ér, mint egy drága, márkás ruha vagy egy szikrázó ékszer. Ha frizuránk láthatóan egészséges, könnyen kezelhető és ápolt, mindig jól érezzük magunkat a bőrünkben, ellenben, ha hullik, fakó vagy töredezik, bármit magunkra vehetünk, rosszul fogunk kinézni. Szerencsére a vashiány okozta hajhullás kezelhető probléma.

Általánosságban elmondható, hogy naponta átlagosan maximum 100 szál haj elveszítése normális élettani folyamat, ha ezek visszapótlódnak a hajhagymákból. Ha ennél több hajszál marad a fésűnkben és a párnánkon, az már a hajhullás!

Nemcsak az öröklött adottságaink, de életmódunk és táplálkozásunk is befolyásolja hajunk állapotát.

Ha egyes vitaminok vagy nyomelemek, ásványi anyagok szintje lecsökken szervezetünkben, tincseink elsők között jelzik a bajt, hajszálaink szárazzá, fénytelenné válnak, töredezni, gyengülni kezdenek, majd egyre többet veszítünk el.

vashiány miatti hajhullás

Ilyen a vashiány okozta hajhullás is. A nők számára ez igazi sorscsapás, hiszen hajkoronánk – legyen rövid vagy hosszú – nőiességünk egyik szimbóluma, de köztudott, hogy a férfiakat is igencsak megrendíti, ha elkezdenek kopaszodni.

Hogyan okoz a vashiány hajhullást?

Az egyik és legfontosabb elem, ami a hajunk egészségéhez elengedhetetlenül szükséges, a vas.

A vas a szervezet sejtjeinek megfelelő oxigénellátásához járul hozzá, hiszen a megfelelő vasszint hatására a vörösvérsejtek mérete normális lesz, és több oxigént tudnak megkötni és szállítani a test minden részére, így a hajhagymákhoz is.

Ha vashiányos állapot alakul ki, a vörösvérsejtek mérete csökkenni kezd és vérszegénység lép fel. Ilyenkor a szervezet a létfontosságú szervekhez irányítja az oxigént és a kevésbé fontos részek, mint például a haj, hátrébb sorolódnak, így a hajhagymák működésében zavar alakulhat ki.

Hogyan tudhatod, hogy vashiány okozza a hajhullást?

A hajhullást sajnos többféle hiányállapot vagy épp betegség is okozhatja, mint például egy hosszas gyulladás a szervezetben, a pajzsmirigy elégtelen működése, hormonális változás, immunológiai probléma, a fejbőr elváltozásai, de hozzájárulhat a genetika, a nagymértékű stressz, illetve az is, ha drasztikus diétát követünk, vagy ha túl gyakran használunk vegyszereket és forró hajformázó eszközöket a hajápolás során.

Ahhoz, hogy kiderítsük, valóban a vas hiánya miatt hullik-e a hajunk, elég egy egyszerű vértesztet kérni orvosunktól.

Igaz, vannak, otthon elvégezhető gyorstesztek is, de azok csak a vas szintjét mérik a vérben, míg egy komplett laborvizsgálat a megkötött vas mértékét és az ahhoz szükséges fehérje szintjét is kimutatja. Ezek azért fontosak, mert hiába magas a vér vasszintje, ha a szervezet keveset hasznosít belőle, az nagyjából pont olyan, mintha nem is lenne.

vashiány miatti hajhullás – mit thetünk
Amennyiben labor nem erősíti meg a vashiányt, akkor érdemes megvizsgálni a hajhullás többi gyakori okát. Itt összeszedtem a hajhullás 10 laggyakoribb okát. 

Mit tehetsz, ha vashiány miatt hullik a hajad?

Ha bebizonyosodik, hogy vashiányunk van, és emiatt hullik a hajunk, a lehető leggyorsabban orvosolni kell a bajt.

Erre speciális, orvosi vényre kapható szerek és táplálék kiegészítők is vannak, melyek a vashiány mértékének függvényében vethetők be. A táplálékban bevitt vas mennyisége ezekhez képest alacsony, így azzal nem érhetünk el igazán gyors eredményt.

Miután azonban a vas szintjét a megfelelő mértékűre emeltük, érdemes olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek segítenek a vashiány újbóli kialakulásának elkerülésében.

Ilyenek a sovány vörös húsok, a pulyka, az osztriga és a babfélék, a máj, a búzakorpa, a tökmag, a len- és szezámmag, a tojássárgája és a rókagomba, de sok vasat tartalmaznak egyes fűszernövények is, mint a kardamom, a petrezselyem, vagy épp a fahéj.

Néhány élelmiszert azonban tilos fogyasztani vashiány vagy a vérszegénység kezelésének idején. Ilyenek például a tejtermékek, a szója, valamint a kávé és a tea.

A vas felszívódását és hasznosulását elősegíti a folsav és a C-vitamin, így a vaspótlás idején érdemes ezeket nagyobb mértékben fogyasztani.

Ezt teheti a fodrász a gyors rehab érdekében

Ha a vashiány miatt hullik a hajunk, nem kell kétségbe esni. Amint a létfontosságú anyagot elkezdjük visszapótolni, a hajszálaink szinte azonnal reagálnak, állapotuk látványosan javulni kezd.

A megritkult tincseket sokan rövidre vágatnák – mondván, akkor kevésbé feltűnő, hogy mi történt -, de én inkább azt tanácsolom, hogy inkább lépcsőzetes hajat vágass magadnak.

Ez a módszer egyrészt nagyobbnak láttatja a hajtömeget, másrészt a frissen kinövő hajszálak könnyebben belesimulnak egy ilyen frizurába, harmadrészt pedig nem szakad meg a szíved, ha oly sokáig növesztetted hajad, hiszen a hossza megmaradhat.

A teljes állapotjavulásig – lehetőség szerint – használj minél kevesebb kemikáliát, hajmosásonként csak egyszer samponozz, várj a hajfestéssel, szárítsd tincseinket alacsony hőfokon – sőt, a nyári melegben hagyd inkább a szabad levegőn megszáradni hajadat – és dugd el a hajformázó eszközeidet.

Ahhoz, hogy hajad gyorsabban megnőjön, fontos a megfelelő C-vitamin és biotin bevitel, illetve a D-vitamin és a cink is elengedhetetlen ahhoz, hogy tincseid egészségesek legyenek.

vashiány miatti hajhullás – réteges hajvágás
 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?