Huszonöt éve, ha azt hallottuk „tépett haj” leginkább a lányok közti cicaharc jutott eszünkbe. Aztán jött a Jóbarátok sorozat, Rachel Green – akit Jennifer Aniston alakított – és az ő ikonikus, félhosszú tépett frizurája.

Nagyjából öt éve lett újra igazán népszerű a tépett félhosszú haj a nők körében és azóta az egyik legkedveltebb vágási technikát jelenti. Ez a fazon ugyanis egészen egyedivé változtatja a frizurát.

Retró, de jó

Ennek köszönhetően ismét divatba jött a 90-es évek sikersorozatából ismert Rachel haj, bár igaz, egy kicsit felfrissített változatban. A tépés előnye, hogy sokoldalú és egyedi frizurát eredményez, függetlenül attól, hányan kérnek ugyanolyan vágást.

Frizuratippek
 

Frizuratippek
 

Mindenkinek jól áll

Legyen kerek, ovális, gyémánt, hosszúkás vagy éppen szív alakú az arc, a tépett frizura mindegyikhez illik, csak az arc körüli és a frufrut alkotó tincsek hosszúságával kell játszani ahhoz, hogy kiemelje a legszebb vonásokat.

Könnyűnek tűnik, de nem az

Annak érdekében, hogy a tépett félhosszú frizura mindig tökéletes legyen, a fodrásznak tűpontos munkát kell végeznie. Ugyanennyire fontos a rendszeres vágás is, minimum 2-3 havonta, ha ugyanis nagyon hosszúra nő a haj, a hajszálak elvékonyodhatnak és elveszíthetik tartásukat.

Az osztás a titok

A fodrász először kialakítja a hajformát hátul, ez lehet egyenes, ívelt vagy V alakú is. Ekkor a hajtömeg felső kétharmadát tűzi fel. Ezt követően különválasztja a frufru rész tincseit, valamint több zónára osztja az összes hajat.

Mindennek passzolnia kell

Az arcformához illeszkedő első tincsekkel kezdi a hajvágást, ezek hosszától függ, hány réteg kerül a hajba és azok milyen hosszúak legyenek. Ezután összefésüli az alsó tincsekkel a rétegeket és hozzájuk igazítja azok hosszát is, végül „megtépi” a tincsek végét.

Így készül a tépés

Ezt vékony ollóval és borotvával is elvégezhető, fodrásztól függ, melyik módszert kedveli jobban. Az ollóval végzett tépés simább átmenetet alakít ki a hajszálak között, így az otthoni hajszárítást is megkönnyíti. A tépett hajvégek finomítják a frizurát és fiatalos, érzéki, természetes hatást adnak neki.

Beszéljük át apróra

Ha először vágatsz tépett félhosszú frizurát, érdemes néhány stílusfotóval érkezned, hogy a fodrászod lássa, mi tetszik számodra. Ennek alapján a szakember javasolhat változtatásokat, hogy az arcformádhoz tökéletesen illő és hozzád harmonizáló frizurával távozhass egy óra múlva.

Van, akinek nem ajánlott a tépett hatás

A vékonyszálú vagy kémiai behatások miatt elvékonyodott haj nem igazán alkalmas a tépett vágáshoz, mert annak hatására még kevesebbnek tűnik majd a hajtömeg alsó része.

Ha nincs idő, ne erőltesd az egyenest

A göndörödésre hajlamos vagy hullámos haj esetében, ha egyenesre kihúzott, tépett frizura készült belőle, naponta ki kell vasalni és fixálni a tincseket, különben szedett vedett hatást keltenek. Érdemes átgondolni, hogy van-e erre minden reggel időd és lehetőséget, mert ha nincs, akkor lehet jobb, ha egy másik fazont választasz, amibe beleférnek a hullámos tincsek is.

Tépés és frufru: jó párosítás, de nem mindig

A frufru remekül passzol a tépett félhosszú frizurákhoz, az, hogy azt is vágjon-e a fodrász, szintén az arcformád befolyásolja. Alacsony homlok vagy kerek arc esetében a rövidebb, egyenes frufru nem ajánlott, ilyenkor inkább hosszabbra hagyjuk azokat a tincseket.

Frizuratippek
 

Frizuratippek

Így tartsd karban otthon félhosszú tépett frizurádat!

Ahhoz, hogy otthon is tökéletes, tépett hatású félhosszú frizurád legyen, szükségünk lesz néhány dologra. Ilyen a jó minőségű hajhab, egy megfelelő méretű körkefe, simítóvas – ha szükséges – és hajlakk, esetenként hajwax.

Kicsit más lesz, ha csak megszárítod

Természetesen ezek nélkül is megcsinálhatod a hajadat, de akkor számítanod kell arra, hogy nem lesz olyan a hatás, mint amikor a fodrász székéből álltál fel, kevéssé lesznek láthatóak az élek és a textúrák.

Ezek a legimádnivalóbb tépett félhosszú frizurák

A hosszú bob, avagy a lob nagy kedvence a nőknek, hiszen kevés olyan frizurát lehet csinálni félhosszú hajból, ami ennél nőiesebb. Természetesen a lob-ból is többféle van, lehet választani!

Shag lob

A leheletnyivel váll alá érő tincseket alaposan megtépi a fodrász, ennek köszönheti kócos, bohókás hatását. A tépett tincsek hullámosodhatnak is kicsit, így igazán bájos az összhatás. Lehet rövidebb is, ekkor a frizura sokkal dúsabbnak hat, főleg akkor, ha a fejtetőn lévő tincseket is megtépik. Míg normál vagy hullámos hajból romantikus, addig hajsimítóval kezelt, egyenes hajon vagány hatást kelt.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek

Tépett lob

Ez a frizuratípus nagyon szép és határozott, mégis finom keretet ad az arcnak. Akkor az igazán romantikus, ha hullámosan viseled.

Frizuratippek
Frizuratippek
Olvastad már korábbi bejegyzésemet, amiben csak a tépett bubi frizurákról írtam és mutattam be rengeteg frizuraötletet?

Göndör lob

Extra göndör tincsekből még bohókásabb, romantikusabb az összhatás. Vigyázni kell azonban, mert így jóval kerekebbnek mutathatja az arcod.

Frizuratippek
Frizuratippek
Frizuratippek
Még több hosszú bubi frizurát találsz korábbi cikkemben ahol ezekről írtam bővebben.

Vékony szálból csak a végét!

Ha mindenáron tépett hatást szeretnél vékonyszálú hajadból, akkor csak a tincsek végét dolgozza meg a fodrász, így nem látszik úgy, mintha gondozatlan és töredezett lenne a frizuránk.

Még több félhosszú frizura vékonyszálú hajból található korábbi írásomban, csekkold le azt is.

Frizuratippek

Frizuratippek
 

Bárhol elválasztható

Akár középen, akár valamelyik szemöldök felett választjuk el, a fokozatosan tépett tincsek nőies és dús hatást keltenek.

Frizuratippek
 

Frizuratippek

Neked melyik félhosszú tépett frizura tetszett a legjobban?

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?