A parabének a kozmetikai iparban széles körben használt tartósítószerek. Bár tartósítószernek valóban kiválók, számos aggály merül fel a használatukkal kapcsolatban: allergiás reakciókkal, daganatokkal és hormonszerű viselkedéssel is kapcsolatba hozták a parabéneket.

De vajon mik a reális veszélyek és megéri-e parabénmentesre cserélni a hajfestékedet? Erre keressük a választ.

Ezekért használják a gyártók a parabéneket

Antibakteriális hatás

A parabének kémiai csoportja hatékony antibakteriális és gombaölő hatással rendelkezik. Hatásmechanizmusuk egyelőre nem teljesen tisztázott, valószínűleg a baktériumok sejtmembránjának roncsolásával pusztítják el azokat.1

Olcsón előállítható

Habár a parabének kis mennyiségben a természetben is előfordulnak, a festékekben, kozmetikumokban használt parabéneket mesterségesen állítják elő, igen alacsony költségből.

Jó tartósítószer

A fenti két tulajdonság miatt a gyógyszer- és kozmetikai ipar előszeretettel használ parabéneket a termékeik tartósítására. Segítségével hónapokig, akár évekig kitolható a termékek eltarthatósága.

A parabének hatásai az egészségedre

Allergiás reakciók

Nem ritka, hogy a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat váltanak ki a parabének. A kontakt dermatitis-nek nevezett állapot leggyakoribb tünetei a hevesen viszkető, kipirosodott és megduzzadt bőrfelület.

Sajnos akkor sem dőlhetsz hátra nyugodtan, ha már esetleg használtál parabéntartalmú hajfestéket és nem tapasztaltál allergiás tüneteket. A parabén allergia néhány használat után is kialakulhat, sőt a parabéntartalmú készítmények ismételt használata tovább növeli az allergia kialakulásának kockázatát.2

Ösztrogén aktivitás

Állatokon végzett kísérletek alapján a parabének hasonlóan viselkednek, mint a női ciklust szabályozó egyik legfontosabb hormon, az ösztrogén.

Ezzel sajnos a parabén nemcsak a hormonális ciklust boríthatja fel, de akár növelheti bizonyos daganatok kialakulásának az esélyét is.

Karcinogén hatás

Mivel a parabén az ösztrogénhoz hasonlóan viselkedik a szervezetedben, megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát. Egy tanulmány szerint a kialakult melldaganatok növekedését is felgyorsíthatja.3

Keresztreakció a PPD-vel és az Ammóniával

A keresztreakció azt jelenti, hogy a szervezet azonosként ismer fel két eltérő vegyületet, így mindkettőre hasonló allergiás reakciókkal válaszol.

A PPD, vagyis a parafenilén-diamin a parabénekhez hasonlóan egy erőteljesen allergén anyag,

Számos esetben alakul ki keresztreakció a parabénekre a PPD-re allergiások körében. Ugyanez fordítva is igaz, akik allergiások a parabénekre, nagyobb valószínűséggel lesznek érzékenyek a PPD-tartalmú kozmetikumokra is.

Az ammónia egy másik gyakori allergén a hajfestékekben, melyet azért alkalmazzák a gyártok, hogy megkönnyítsék a pigmentek bejutását a hajszállakba.

A PPD-hez hasonlóan az ammóniánál is kialakulhatnak keresztreakciók a parabénre allergiások körében. Ha szeretnél többet megtudni a témáról, akkor olvasd el cikkemet, ahol arról írok, hogy miért érdemes ammóniamentes hajfestékre váltani.

A legjobb Parabén-, PPD- és Ammóniamentes alternatívák

Tisztán növényi alapú „hajfestékek”

Számos házilag használt módszerről létezik, például a hennával, az indigóval vagy kamillateával végrehajtott hajfestés.

Sajnos ezeknek a házi módszereknek a legnagyobb hátulütőjük a megbízhatatlanság.

Az elért eredmények kiszámíthatatlanok a legtöbb esetben. A házilag barkácsolt hajfestékekkel elért színeredményt nem lehet előre megjósolni, így könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetések fognak érni.

Bár kémiai szempontból biztonságosak, sem színerejük, sem fedésük, sem pedig tartósságuk nem vetekszik a hagyományos festékekkel.

Kíméletes hajfestékek

Okos kompromisszum lehet ha olyan hajfestéket választasz, ami habár nem kizárólag növényi alapú, ugyanakkor nem tartalmaz egyetlen közismert allergént sem.

A Kevin Murphy hajfestékek például méz alapúak, sheavajat, aloe-verát, és csipkebogyókivonatot tartalmaznak. Nincs bennünk sem parabén, sem PPD, és az ammónia is kimaradt az összetevők közül.

Annak ellenére, hogy a leggyakoribb allergéneket mellőzi a festékcsalád, mégis tökéletes fedést biztosít az őszhajszálak esetén is.

Az elérhető árnyalatok száma sem kevés, 72 féle szín közül választhatsz.

Verdict

A parabének számos téren rejthetnek kockázatot az egészségedre.

Ösztrogén aktivitásuk miatt nemcsak a hormonális ciklusodat boríthatják fel, de a melldaganat kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Minnél többszőr kerül kapcsolatba a bőröddel, annál nagyobb az esélye valamilyen allergia kialakulásának.

Ha kiemelten fontos számodra az egészséged, érdemes olyan fodrászt keresni, aki Parabén, PPD, és ammóniamentes hajfestéskékkel dolgozik.

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?