Ammóniamentes hajfestés? Gyakran találkozunk manapság ezzel a kifejezéssel kozmetikumok világában, de vajon ez is csak egy jólcsengő marketing frázis vagy egy olyan dolog, amivel érdemes komolyan is foglalkozni?

Spoiler alert: Érdemes!

Miért tartalmaz a legtöbb hajfesték ammóniát?

A festékgyártók már régóta használják az ammóniát a termékeikben mert egyrészt az ammónia képes eltávolítani a meglévő hajszínt.

Másrészt az ammónia képes megnyitni a haj felső rétegét (a kutikulát) megkönnyítve a színező pigmentek bekerülését a hajszerkezetbe.

Néhány évvel ezelőttiig, amig meg nem jelentek az ammóniamentes hajfestékek pl. Kevin Murphy hajfestékek, az ammónia elengedhetetlen alkotórésze volt a hajfestékeknek mert csak ezzel lehetett elérni radikális színváltoztatásokat, biztosítani a hosszantartó fedést, illetve az őszhajszálak teljes színezését.

Miért veszélyes az ammónia?

Az ammónia és a víz találkozásakor ammónium-hidroxid keletkezik, amely erősen irritáló hatású a bőrre nézve.

Az ammóniát tartalmazó hajfestékek felvitele során, a festék közvetlenül a fejbőrrel kerül érintkezésbe, melynek során felszívódik a fejbőrön keresztül és bekerül a véráramba is.

A fejbőrrel való közvetlen érintkezés irritációhoz vagy rosszabb esetben egyenesen allergiás reakciókhoz vezethet.

Gyakori tünet a fejbőr kipirosodása, viszketése, vagy égető érzése.

További veszély még az ammóniát tartalmazó hajfesték felvitele közben jelentkező ammónia kipárolgás, ami irritálhatja a szemeket, a torkot, az arcüreget és a tüdőt.

Extrémebb esetekben akár légzési nehézségeket is okozhat, illetve kedvezőtlen hatással van a már meglévő felső légúti megbetegedésekre nézve.

Az ammónia nem csak az emberre nézve káros, de komoly veszélyt jelent az állat és növényvilág számára is. Az óceánokba keveredve sajnos a tengeri élővilágot is képes megmérgezni.

Az ammóniamentes hajfestékek választásával te is hozzájárulhatsz magad és környezeted védelméért.

Hogyan hat az ammónia a hajad egészségére hosszú távon?

A gyakori ammóniás hajfestés helyrehozhatatlanul kárt tesz a hajszálakban.

A hajszállak külső rétegét alkotó úgynevezett kutikula nem tud elsimulni mert az ammónia pH tulajdonságai savasabb környezetet hoznak létre.

A hajszálak felszíne lyukacsos és törékeny marad, így a hajszerkezetet idővel meggyengül.

A ammónia agresszív tulajdonságainak köszönhetően a Tirozin nevű aminosav is fokozatosan kiürül a haj szerkezetéből.

A Tirozin azért kulcsfontosságú aminősav mert ez szabályozza a Melanin termelését, ami pedig mind az eredeti, mind pedig a felvitt hajszín megtartásáért felelős.

Így tehát a Tirozin kiürülése közvetett módon rontja a haj színmegtartó tulajdonságát.

Ez egy ördögi kőr, hiszen, ha gyorsabban kopik le hajadról a festékpigment akkor még gyakrabban kell festetni, ami ammóniás festék esetén tovább rontja a folyamatot.

Ammóniamentes hajfesték választásával megőrizheted hajad természetes szerkezetét, továbbá hajad tovább lesz képes megőrizni az árnyalatát.

Mik az előnyei az ammóniamentes hajfestéknek?

Kíméli a fejbőrödet

Ammóniamentes hajfestékek használatával nem lépnek fel allergiás reakciók, nem fog viszketni vagy égni a fejbőröd.

Biztos lehetsz benne, hogy a fejbőrödet nem fogja semmi sem irritálni, hiszen az ammónia kihagyásával nincs jelen olyan allergén kemikália, ami kiválthatá ezeket a reakciókat.

Kellemes az érzékszerveidnek

A különböző bőrirritációkon kívül, az ammónia kellemetlen szaga az érzékszerveinknek sem tesznek jót.

A szúrós szag okozhat arcüreggyulladást is, mely akár gyorsíthatja a korai őszülést is. Ammóniamentes hajfestékek esetében természetesen ilyen veszélyekkel nem kell számolunk.

A Kevin Murphy ammóniamentes hajfestékei például, méz alapú és olyan gyógynövények adják az illatát mint a levendula vagy a citromfű.

Megmaradnak a létfontosságú tápanyagok a hajban

Az ammóniamentes hajfestékek megemelik a pH értéket és egy lúgos, lágyító közeget hoznak létre. Ennek köszönhetően az ammóniamentes hajfestékek pigmentjei alacsonyabb kémhatáson is képesek bejutni a hajszerkezetbe és nem kell nyitva hagyniuk a hajszerkezetet úgy, mint az ammóniás hajfestékek pigmentjei. A hajszálakban található értékes keratin proteinek és a természetes nedvesség így nem tud eltávozni.

Ugyanolyan végeredmény érhető el ammóniamentesen is?

Természetesen igen!

A mai modern ammóniamentes hajfestékek, pl. a Kevin Murphy hajfestékei, képesek 100%-os fedést biztosítani ősz haj esetén is.

Hatalmas választék van az elérhető árnyalatok terén, így nem kell lemondanod kedvenc hajszínedről sem, hiszen biztos, hogy ki lehet keverni a megszokott árnyalatot is.

A hajszínek pedig legalább olyan tartósak, mint a hagyományos hajfestékek esetén.

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?