Kevés olyan szépségápolási téma van, ami ennyire megosztaná az embereket mint a hajmosás gyakoriságának kérdése.

Vannak akik a mindennapos hajmosásra esküsznek, másoktól azt hallani, hogy a túlzottan gyakori hajmosás többet árt mint használ.

Tegyük rendbe témát egyszer és mindenkorra és lássuk mi igaz a városi legendákból.

A továbbiakban összeszedem a legfontosabb tudnivalókat, hogy te is pontosan tudd, hogy milyen gyakran érdemes hajat mosnod.

Mielőtt belevetnénk magunkat a számok birodalmába, olvass utána mi is történik a hajaddal, fejbőröddel mosás közben.

Ez történik a hajaddal hajmosás alatt

I

Kezdjük az alapokkal, vagyis, hogy mi is történik a hajaddal, fejbőröddel hajmosás közben.

A haj felszínén különféle szennyeződéseket, zsírokat találunk.

Amíg a szennyeződések nagy része a környezeti behatások eredményeként kerül a hajszállak felszínére, addig a zsírt maguk a hajhagymák termelik. Fontos tudni, hogy ez a zsírtermelés teljesen normális, sőt fontos funkciót lát el.

Ezek a „hasznos zsírok” védőréteget képeznek a haj felszínén és növelik ellenállóképességüket.

E védőréteg nélkül a hajszál kevésbé ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, éppen ezért hamarabb kiszáradhat és elvesztheti fényét.

A samponok tisztítási mechanizmusa az emulgeáláson alapul, a bennük található emulgeálószerek megkötik a haj felszínén található szennyeződéseket és zsírokat.

Az öblítésnél ezek az anyagok a samponhoz kötődve távoznak a hajról.

Mivel ebben a folyamatban a haj természetes zsírtartalma is csökken, nem meglepő, hogy akár negatív következményekkel is járhat, ha túl gyakran mosol hajat.

Innen tudod, hogy túl gyakran mosol hajat, és ezek lehetnek a következményei:

A túl gyakori hajmosás következtében, nemcsak a szennyeződéseket hanem magát a természetes védőréteget is eltávolítjuk.

Ennek egyik következménye, hogy a hajhagymák válaszul még több zsírt kezdenek el termelni.

Ha tehát azt veszed észre, hogy a szokásosnál jobban zsírosodik a hajad, hiába tűnhet első körben magától értetődőnek a gyakoribb hajmosás gondolata, lehet, hogy valójában – éppen ellenkezőleg – csökkentened kellene a hajmosások számát.

Egy másik árulkodó jel lehet, ha azt veszed észre, hogy töredezni kezdenek a hajvégeid.

A természetes védőréteg túl gyakori eltávolításával a hajszálaink kiszáradnak, így pedig könnyebben eltöredeznek.

Ha a hajad fénytelen, száraz és töredezett, lehet, hogy kevesebbszer kell a samponos flakon után nyúlnod.

Hogyan tolhatod későbbre a következő hajmosás időpontját?

I

Ha már benned is felmerült a gyanú, hogy esetleg túl gyakran mosol hajat, akkor itt van néhány hasznos tipp arra, hogyan tolhatnád ki későbbre a következő hajmosásod időpontját.

Először is, nagyon fontos, hogy fokozatosan változtass és figyelj a hajad és a fejbőröd reakcióira.

Száraz sampon

Hajmosások között használhatsz például speciális száraz sampont, amely nem emulgeálószerekkel működik, hanem olyan összetevőkkel, amelyek úgy képesek eltávolítani a szennyeződéseket a haj felszínéről, hogy a természetes védőréteg mindeközben megmarad.

Ezek nem folyékony, gélszerű samponok, inkább hasonlítanak egy hajlakhoz, amivel apró tisztítószemcséket permetezhetsz a hajadra.

Kiváló választás lehet pl. a KEVIN MURPHY FRESH.HAIR száraz sampon, mely úgy képes gyengéden eltávolítani a szennyeződéseket, hogy eközben megőrzi a természetes védőréteget.

Kerüld a túl forró vizet az öblítésnél

I

Amikor leöblíted a hajad ne használj túl forró vizet, mert a magas hőmérséklet hatására megnyílnak a fejbőr pórusai, és tágabb pórusokból több zsír is termelődik.

Miután közepesen meleg vízzel leöblítetted a sampont, jó ötlet még egyszer kicsit hidegebb vízzel is leöblíteni. Hidegebb víz hatására a kutikula bezárul és hajad fényesebbnek fog tűnni.

Használj a fejbőrödnek idális kémhatású sampont

A fejbőr számára a legideálisabb az enyhén savas közeg, így érdemes olyan sampont használni mely segít helyreállítani/megtartani a fejbőr sav-bázis egyensúlyát.

Próbáld ki a SENSCIENCE BALANCE sampont.

Ezeken múlik leginkább, hogy milyen gyakran kell hajat mosni

I

Számos tényező befolyásolja az ideális hajmosási gyakoriságot. Úgy mint:

A haj textúrája, vastagsága

A vastagszálú, göndörödésre hajlamos hajat általában elég ritkábban mosni, mint a vékonyszálút.

Az egyenes, vékonyszálú hajon ugyanis a fejbőr által termelt zsírok gyorsabban eljutnak a hajszál teljes hosszára, így hamarabb fog zsírosnak tűnni, mint a sűrűbb, hullámos hajkorona. Szögegyenes hajnál a zsíros fejbőr ráadásul feltűnőbb is.

Életmód

A hajmosást azonban nemcsak a hajunk textúrája és állaga befolyásolja, hanem az életmódunk is.

Az olyan tényezők, mint a rendszeres napi testmozgás, a szabadban töltött idő és a környezetünk páratartalma mind-mind hatással lehetnek az optimális hajmosási gyakoriságra.

Ha sok időt töltesz a szabadban, érthető módon több szennyeződés rakódik le a hajszállakra, a magas a páratartalom pedig gyorsítja a fejbőr zsírtermelését.

Az izzadás szintén serkenti a hajhagymák zsírtermelését. Ennek megfelelően nyáron többször érezzük szükségét a hajmosásnak, mint télen, amikor a levegő általában szárazabb és kevésbé izzadunk az alacsonyabb külső hőmérséklet miatt.

Életkor

Az évek előrehaladtával a fejbőrünk kevesebb zsírt termel.

A hajhagymáink tinédzserkorban és a húszas éveink elején termelik a legtöbb zsírt, ezért az évek előrehaladtával kevesebb hajmosás is elegendő lesz.

A negyvenes, ötvenes évektől kezdve, a hormonális változások miatt, sok nő tapasztalja, hogy kevésbé hajlamos a fejbőr a zsírosodásra.

Jöjjenek a számok! Hányszor mossunk hajat egy héten?

I

Mennyi is az annyi? A hajunk textúrájától, állagától, a fejbőrünk zsírtermelésétől és az egyéni komfortérzetünktől függően változhat az ideális hajmosási gyakorisága.

Heti 4-5 samponos hajmosás:

Ilyen gyakori hajmosás kizárólag azoknak ajánlott, akiknek extrém vékonyszálú vagy egyenes hajuk van. További azoknak akik minden nap sportolnak vagy a szabadon töltenek el huzamosabb idő.

Heti 2-3 samponos hajmosás:

Valahol itt lehet az arany középút, a legtöbb ember számára ez az idális gyakoriság. Továbbá azoknak lehet indokolt, akiknek vastagszálú, göndör vagy hullámos hajkoronájuk van.

Heti 1 samponos hajmosás:

Abban az esetben javasolt, ha a hajad extrém módon göndör, szinte már afro stílusú. Ebben az esetben van szükség a legritkábban a samponos flakonra.

Két hétnél tovább lehetőleg soha ne hagyd mosás nélkül a hajad.

Fontos, hogy ezeket csak közelítő értékek, tekints rájuk egyfajta jó kiindulópontként.

Mivel a hajunk textúrája, a fejbőrünk zsírtermelési képessége, és persze az életstílusunk is különböző, ezért fontos, hogy nincs kőbe vésett szabály.

A lényeg, hogy figyelj a hajad és a fejbőröd reakcióira és ha szükséges, akkor módosíts ez eddigi hajmosási rutinodon.

Amennyiben a túl gyakori hajmosás jellemző ismertetőjeleit fedeznéd fel a hajadon, próbáld meg fokozatosan csökkenteni a hajmosások számát.

Ha változtatsz, hagyj időt a hajadnak, hogy alkalmazkodjon az új rutinodhoz. Ahhoz, hogy biztos lehess benne, hogy valóban jól működik-e, legalább egy hónap teszt szükséges.

Milyen esetekben ajánlott a gyakoribb vagy akár mindennapos hajmosás?

I

Ha rendszeresen sportolsz

Ha gyakori megerőltető edzéseken veszel részt akkor természetesen mehet a dolog az edzések után. Ez akár lehet mindennapos vagy minden másnapi gyakoriság is.

Az év naposabb felén

Nyáron a melegebb időjárás és az intenzív UV-B sugárzás miatt hajunk hajlamosabb a kiszáradásra.

Éppen ezért érdemes növelni a hajmosás gyakoriságát a naposabb hónapokban.

Extra védelemért próbáld ki a KEVIN.MURPHY LEAVE-IN.REPAIR védelmező formuláját, mely biztosítja hajad hővédelmét egészen 220 Celsius fokig.

Tiniknek, húszas évek elején járóknak

Tinédzserkorban és a húszas-harmincas éveinkben a fejbőrünk több zsírt termel – ezért ebben a korban indokolt lehet a gyakoribb hajmosás. Az idő teltével, a faggyútermelés mértéke alábbhagy, így elegendő lesz a ritkább hajmosás is.

Összegzés

A samponokban található emulgálószerek nem csak a szennyeződéseket, hanem a fejbőr által termelt természetes védőrétegét is eltávolítják.

Fontos, hogy felismerd a gyakori samponos hajmosás tüneteit, ilyenkor próbáld meg ritkítani az alkalmakat.

Heti 2- 3 samponos hajmosás elegendő lehet, ennél gyakrabban csak akkor ajánlott, ha vékonyszálú, egyenes hajad van vagy ha napi rendszerességgel sportolsz.

Neked a heti hány jött be?

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?