Egy stílusos frizura minden férfi megjelenésének kulcsfontosságú eleme. Egy jól megválasztott fazonnal könnyedén lehetsz ellenálhatatlan sármőr, vagy karizmatikus vezető.

Ebben a cikkemben segítek eligazodni a rengeteg férfi frizura között, megmutatom a legjobb fazonokat, minden hajhajhosszra.

Mielőtt nagyon elengednéd a fantáziádat, mindenképpen hasznos tisztában lenni a különböző fazonokkal, elnevezésekkel. Laikusok számára is könnyen érthető módon kategorizáltam a legnépszerűbb modern férfi frizurákat.

2 dolog kell egy jó férfi frizurához

Elöszőr is egy jó fazon

Először is nem árt tisztában lenni a különböző frizurákkal. Ebben lesz nagy segítségedre ez az összefoglaló.

Ha már úgy érkezel a fodrászhoz, hogy tudod nagyvonalakban, hogy mit szeretnél, akkor könnyebben meg tudatjátok beszélni az elvárásaidat.

Természetesen mindenképpen hallgasd meg a fodrász véleményét is, hiszen nem minden fejformához fog jól állni az összes frizura, számít, hogy mennyi hajad van, az milyen erős és hasonlók. Egy jó szakember ezeket mind mérlegeli és egyénre szabott frizuraötleteket ajánl.

És egy ügyes fodrász

Mitől függ még a siker? Nos, egy jó elképzelés mit sem ér a megfelelő végrehajtás nélkül. Itt jön képbe a jó szakember, egy tapasztalt fodrász. Egy korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz arról, hogyan válassz fodrászt.

Rövid férfi hajak

Buzz cut

Buzz cut frizura férfiaknak
Ez egy egyhosszra vágott, rövid frizura. Nevét a hajvágógép jellegzetes berregéséről kapta.

Nagyon egyszerű, nagyon praktikus viselet, hossza nem haladja meg a fél centit. Gyakorlatilag ezzel a frizurával teljesen megúszhatod a reggeli tollászkodást: nem igényel semmilyen karbantartást.

Leginkább akkor ajánlom, ha szép, szabályos fejformád van.

Bár úgy tűnhet, hogy akár otthon is könnyen leguríthatod egy géppel a hajadat, mégis mindenkit lebeszélnénk arról, hogy otthon álljon neki Buzz cut-ot gyártani.

Még egy ilyen, első ránézésre pofonegyszerűnek tűnő frizurát is meglepően könnyű elrontani. Elég egy rossz szögben tartott vagy nem eléggé a bőrre nyomott hajnyírógép, esetleg remegő kéz és az eredmény az igényes, egyenletesen rövidre vágott haj helyett foltokban hosszabb-rövidebb, egyenetlen összevisszaság.

Crew cut

Crew Cut frizura férfiaknak
A Crew cut egy igazi klasszikus hajviselet, eredetileg az amerikai elit egyetemek kajakosai vágatták így a hajukat, hogy a folyami versenyeken ne lógjon a hajuk az arcukba.

Ez a fazon azoknak is jól áll, akiknek nincs tökéletesen arányos fejformájuk.

A Crew cut stílusú frizuránál a fejtetőn kissé hosszabbra hagyjjuk a hajadat (általában 2,5 cm-nél nem hosszabbra), oldalt pedig egyenletesen rövidre vagy átmenetesen egyre rövidebbre vágjuk.

A Crew cut sem igényleg különösebb karbantartást, a kistesójához hasonlóan rendkívül egyszerű, ennél a frizuránál sem kell attól félned, hogy reggelente órákat kéne a fürdőszobában töltened.

Ivy League

Frizuratippek
A Crew cuthoz hasonlóan itt is a fejtetőn található rész van hosszabbra hagyva. A fő különbség a kettő között az az, hogy az Ivy League-nél a frontvonalban éppen annyira van hosszúra hagyva a haj, hogy kissé oldalra lehessen igazítani, így egy elegánsabb forma lesz a végeredmény, nem lesz annyira sportos és szigorú mint a feszes Crew cut.

Hight and Tight

Frizuratippek
Egy újabb military stílusú frizura. A High and Tight lényege, hogy a tarkónál is egészen rövidre vágjuk a hajat (nem feltétlenül ennyire rövid mint a képen, de fél centinél nem hosszabb). A fejtetőn levő rész sem lehet hosszabb 2,5 cm-nél.

Ez a frizura nemcsak a amerikai tengerészgyalogosok között, hanem a sportolók körében is rendkívüli népszerűségnek örvend. Könnyen kezelhető, kevés odafigyelést igényel, roppant higiénikus, vágása nem igényel sok időt.

Bónusz, hogy jól álcázhatod vele a kopaszodás korai jeleit, így bátran válaszd ezt a fazont, ha még nem feltétlenül szeretnéd a világ tudtára adni, hogy pár szál hajjal kevesebbel rohangálsz.

Fontos tudni ennél a fazonnál, hogy közé tartozik, hogy a rövid frizurákra jellemzően kihangsúlyozza a fejformát és a füleket.

Ha fejformád nem teljesen szimmetrikus, esetleg füleid elállnak, válassz inkább egy félhosszú frizurát vagy próbálkozz az Ivy league stílussal.

Félhosszú férfi frizurák

Oldalt elválasztott Pompadour

oldalt elválasztott pompadour férfi frizura
A hagyományos pompadour frizura lényege a középen hosszabbra hagyott rész. Az oldalt elválasztott verziónál a középső, hosszabb részt hátra és oldalra fésüljük és waxszal vagy zselével rögzítjük.

A középső szekciót akár egészen látványosan megnövesztheted, ha extravagánsabb megjelenésre vágysz.

Az oldalsó rész rövidségét ízlésednek megfelelően választhatod ki, valaki majdnem teljesen kopaszra kéri, valaki pedig a mostanában rendkívül divatos átmenetes megoldást választja.

Amennyiben a felül elég hosszú marad, az oldalsó részt akár 1 cm-re is megnövesztheted, a lényeg, hogy jól látszódjon a két rész közötti különbség.

A rövid frizuráknál lényegesen több törődést igényel ez a hajviselet. Vagányabb, fiatalosabb megjelenése miatt bizonyos munkaköröknél nehezebb lehet beilleszteni a mindennapokba, máshol viszont pont ez válhat előnyödre.

High Fade

Frizuratippek
A High Fade egy igazán modern frizura. Vagány, bevállalós srácoknak ajánlom, akiknek van idejük foglalkozni a hajukkal. Ez a fazon ugyanis rendszeres karbantartást igényel.

A reggeli rutinba nem árt egy kis zselét vagy lakkot beilleszteni, a haj hosszúsága miatt pedig a heti ápolás sem maradhat ki, a tápláló balzsamok használata elengedhetetlen.

A frizura lényege a lépcsőzetesség. Elnevezése az angol „fade” szóból ered, amely áttűnést, elhalványodást jelent. A fejtetőn hosszúra hagyott rész fokozatosan vált át a szinte kopaszra nyírt alsó részbe.

Középen elválasztott lépcsőzetes frizura

Középen elválasztott lépcsőzetes férfi frizura
A középen elválasztott, félhosszú férfi haj a ’90-es években élte fénykorát (Brad Pitt frizurája megvan?), néhány évvel ezelőtt azonban a Trónok harca sorozatnak köszönhetően ismét beépült a köztudatba.

A középen elválasztott, félhosszú hajnál különösen fontos, hogy elöl pár tincset rövidebbre hagyjunk, így a frizura jól keretezi majd az arcod.

Ha egyenesszálú, könnyen kezelhető hajad van, ezzel a frizurával minimalizálhatod a reggeli készülődést: a két másik bemutatott félhosszú frizurával ellentétben csupán rövid fésülködésre és esetleg egy kis hajlakkra vagy waxra van szükséged.

A félhosszú frizurákkal könnyedén rejthetők el a fejforma kisebb-nagyobb tökéletlenségei, vagy a kopaszodás korai tünetei.

Jó választás lehet elálló fülek esetén is, hiszen a frizura hosszának köszönhetően a fülek gyakorlatilag teljesen takarva vannak.

Hátrafésült és lezselézett frizura

hátrafésűlt férfi haj
A hátrafésült haj akkor lehet jó választás, ha valamilyen hivatalos eseményre mész. Bár kissé „jófiús” benyomást kelthet, valójában sok mindent ki lehet belőle hozni.

Hátul maradt tincseidet szabadon hagyhatod, összefoghatod lófarokba vagy akár a manapság divatos férfikontyba is.

Ez a frizura mindennapos törődést igényel, ráadásul nem árt sűrűn mosni sem, ha szeretnéd elkerülni az ápolatlan megjelenést. Legegyszerűbben úgy tudod elkészíteni, hogy a még vizes hajadat hátra fésülöd és egy kis zselével rögzíted, majd megszárítod.

A hátrafésült frizura egyik előnye, hogy bármely formális eseményre megfelelő megjelenést kölcsönöz, ezért tökéletes választás lehet azoknak a férfiaknak, akik elegáns külsőt igénylő munkakörben dolgoznak és nem szeretnék levágatni a hajukat rövidre.

Hosszú férfi frizurák

Nincs is macsósabb egy hosszú férfi hajnál, nézzük milyen fazonok közül válogathatsz.

Vállig érő, göndör haj

váig érő, göndőr férfi haj
Ki mondta, hogy a göndör haj nem lehet férfias? Ne ragadj le a Buzz cut-nál, ha hullámos fürtökkel lettél megáldva! Egy vállig érő göndör frizurával simán lehet macsó megjelenésed.

Ha úgy döntesz, hogy hosszabbra hagyod a hajadat, elengedhetetlen, hogy megfelelő figyelmet szentelj az ápolásának. A tápláló sampon és balzsam beszerzésén túl az sem mindegy, hogy hányszor mosol hajat egy héten. A hajmosás gyakoriságáról írtam már bővebben, nézd bele abba az írásomba is.

Bizony, a hosszabb tincsek kegyetlenül őszintén árulkodnak arról, mennyire foglalkozol magaddal. Hidd el, a töredezett, szöszös, kócos haj senkinek sem áll jól!

Man Bun – Férfikonty

Férfikonty
Amennyiben elég hosszúra növesztetted a hajad, akár a „Man Bun”-ként elhíresült laza kontyba is felfoghatod. Az így hátrafogott haj hivatalosabb megjelenést biztosít, mint a szabadon lógó tincsek, mégsem lesz olyan visszafogott, mint egy hátrazselézett haj.

Még több férfikontyot láthatsz korábbi cikkemben.

Frizuratippek
Ha szereted felhívni magadra a figyelmét és az extravagánsabb megjelenés híve vagy, próbáld ki a férfikontyot egy átmenetes gépeléssel párosítva!

Lófarokba fogva

Frizuratippek
Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a lófarokba fogott haj a 2010-es évek őrülete, pedig ez abszolút nincs így. Nem kell a viking harcosok koráig visszamennünk, elég Johnny Depp-re gondolnunk, hogy máris megcáfoljuk ezt a tévhitet.

Tény, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb a férfiak körében is a lófarokba kötött haj. Gyors, egyszerűen elkészíthető és kényelmes. Kell ennél több?

Extra hosszú férfi frizurák

extra hosszú férfi frizura

Neked melyik frizura jön be leginkább?

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?