Manapság a férfiak számára annyi király nagyon rövid fazon van, hogy szinte lehetetlen választani. A nagyon rövid férfi frizurák ráadásul rendkívül univerzálisak és sokoldalúak, és az ápolásuk is kevesebb erőfeszítést igényel.

A jó hír az, hogy ezek a rövid frizurák minden hajtípussal működnek, legyen akár szögegyenes vékonyszálú hajad, akár vastag szálú hullámos vagy göndör.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem az idei év legmenőbb fazonjait, amelyek közt te is megtalálod a hozzád legjobban illőt. Ezek azok a fazonok, amelyet a legstílusosabb sztárok is előszeretettel viselnek idén. Nem véletlen!

Lesd el a stílusuk vagy kombináld a különféle fazonokat és alkoss valami újat. Légy kreatív és találd meg a saját stílusod!

Nagyon rövid férfi frizurák

Mindenhol röviden, avagy buzz cut

Az egyik örök klasszikus frizura az úgynevezett buzz cut, amelynél a frizura felül és oldalt is néhány milliméterre van vágva.

Létezik olyan variációja ahol a hajhossz mindenhol azonos hosszúságú, de ha kerekebb arcod van, akkor az oldalt rövidebbre vágott buzz cut frizura lesz a legelőnyösebb számodra.

Az ilyen hosszúságú hajnál bizony számításba kell venni, hogy két-három hetente karbantartó hajvágást igényel, cserébe viszont mindig egy letisztult, makulátlan megjelenésed lehet.

Hogyha szakállad van, akkor arra ügyelj, hogy a hajad és a szakállad hossza ne egyezzen meg, ugyanis az eléggé furcsa hatást eredményezhet.

Frizuratippek
 

Frizuratippek
Frizuratippek

Felül hosszabb, oldalt felnyírt high and tight frizura

A másik igazán népszerű fazon az oldalt néhány milliméter nagyságúra, a fejtetőn pedig néhány centire nyírt high and tight frizura.

Ez a frizura minden hajtípusra megfelelő és kifejezetten jól áll, ha hullámos vagy göndör a hajad, hiszen azáltal, hogy két oldalt nagyon rövidre van vágva a haj elkerülheted a “gombafej” vagy “mikrofon séró” hatást.

A hajhossznak köszönhetően ez a frizura már nagyobb szabadságot ad a hajformázás terén, mint a buzz cut, és noha felül akár hónapokig is hagyhatod nőni a hajad, azért havonta érdemes felkeresni a fodrászodat, hogy megigazítson két oldalt.

Frizuratippek
Frizuratippek

Fokozatosra vágva

Az eddigi frizurákat mind feldobhatjuk a fokozatos, úgynevezett faded hajvágási technikával. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy két oldalon fentről lefelé haladva fokozatosan egyre rövidebbre van vágva a haj, ettől pedig egy nagyon menő átmenetes hatást érünk el.

A kezdeti és végső hossz rád van bízva. Ha bátrabb vagy bevállalhatsz egy olyan változatot, amikor legalul már teljesen le van borotválva a hajad.

Az eddigiekhez képest ez a frizura igényli a legtöbb törődést. A fazontól és a hosszúságtól függ, de akár 2-3 hetente is meg kell látogatnod a fodrászod, ha mindig makulátlanúl szeretnél kinézni.

Frizuratippek
Frizuratippek

Frufruval kiegészítve

Ha túl magasnak vagy szélesnek találod a homlokod, vagy csak egy kis pluszt vinnél a frizurádba, akkor a frufru remek választás számodra.

Abban is kiváló egy ilyen frufru, hogy a “Mickey egeres” kopaszodást, azaz a homlokodnál – halántékodnál megritkult hajad elfedd.

Frizuratippek
Frizuratippek

“Military” Katonai frizura

A katonai frizura high and tight vágáshoz nagyon hasonló, hiszen ennél is a haj oldalt rövidre van vágva, míg a fejtetőn hosszabbra. A különbség tulajdonképpen az, hogy a fejtetőn a haj hosszabb akár 8-10 cm-es is, szemben a high and tight pár centijével.

Ebben a frizurában az is nagyon szuper, hogy a fejtetőn megjelenő volumen miatt a magasabbnak is fogsz tűnni.

Frizuratippek
Frizuratippek

Te melyik frizurát kéred legközelebb a fodrászodtól?

Rövid haj ápolása

Frizuratippek
Szinte nincs olyan férfi, aki ne viselte volna élete során a rövid haj valamelyik változatát, mégis a legtöbben nincsenek tisztában a legalapvetőbb hajápolással.

Itt van néhány jó tanács, amit mindenképpen érdemes betartanod ha egészséges fejbőrt és hajszerkezetet szeretnél:

1. Ne mosd túl gyakran – Sokan elkövetik azt a hibát, hogy naponta mosnak hajat, rövid haj esetén ez még inkább jellemző.

A gond ezzel az, hogy a gyakori hajmosással pont az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél.

A túl gyakori hajmosásokkal a fejbőröd által termelt természetes védőréteget is eltávolítod, fejbőröd ezt azzal fogja kompenzálni, hogy még több olajat fog termelni ezáltal hajad zsírosabb lesz idővel.

A legtöbb férfi számára a heti 3-4 hajmosás teljes mértékben elegendő. A helyes hajmosás gyakoriságáról írtam már bővebben, olvasd el azt a cikkemet is.

2. Nem mindegy milyen a samponod – Vonzó lehet egy 2in1 sampon és tusfürdőt használni, ezek azonban nem a legjobbak a fejbőrödnek.

Kérd ki fodrászod véleményét, hogy fejbőrödnek és hajtípusodnak megfelelő sampont válaszd. Habár csábítók lehetnek a drogériákban, szupermarketekben található olcsóbb termékek, én mégis azt javaslom, hogy professzionális, szalonminőségű termékeket használj, még ha ezek többe is kerülnek.

3. Hagyd a hajad a levegőn megszáradni – Hacsak nem rohanásban vagy és percek múlva kell indulnod, hagyd a hajad a levegőn megszáradni.

A hajszárító magas hőmérséklete nemcsak a hajat roncsolja, de a fejbőröd is kiszáríthatja.

Ha mégis elő kell venned a hajszárítót, akkor az alacsony fokozatot válaszd és figyelj milyen távolságra tartod a készüléket.

Fontos: lefekvés elött mindig szárítsd meg a hajadat mert a nedves haj kitűnő terep a különböző baktériumoknak.

4. Ne told túl a különféle termékeket a hajadon – Nincs azzal semmi gond, ha hajformázó terméket használsz a mindennapi frizurád kialakítására, de mindig figyelj a mennyiségre!

Íme egy gyors összefoglaló a hajformázó termékekről:

Hajzselé – Vizes hatást ad és minden szálat a helyén tart.
Wax – Fényes hatású, extra tartós, viszont nehezebb kimosni a hajból, mivel olaj bázisú.
Pomádé – Alkalmas retro megjelenés elérésére és magas fénnyel rendelkezik, viszont általában kevésbé fixálja a hajat, mint a többi termék.
Hajlakk – Ebből aztán már rengeteg típus található meg a piacon. A gyengétől a közepesen át az extra erős tartósig, a fényestől a matt finisig minden megtalálható.
Hajformázó paszta – Inkább közepes és hosszabb hajra ajánlom, gyengébb mint a wax ezért nem is lesz olyan tartós a séró

És ami még szintén fontos, lefekvés előtt mindig mosd ki a használt terméket a hajadból!

5. Viselj sapkát és kend a fejed naptejjel – Ugye te sem szeretnél idő előtt kopaszodni? A fejbőröd nagyon érzékeny terület, így fontos a megfelelő védelem.

Hideg időben mindig viselj sapkát, nehogy megfázzanak a hajhagymáid, de egy sapka vagy kalap nyáron a nap káros sugarai ellen is kitűnő védelmet nyújt.

Ha hosszú időn át tartózkodsz nyáron a napon és nem szeretnél sapkát viselni, akkor használj naptejet, hiszen, ha rövid hajad van, könnyen leéghet a fejbőröd.

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?