Az elmúlt években sok új melírtechnikáról hallhattál. Először jött az , majd a és innentől beindult az őrület és nem volt megállás. Ma már a fodrászmesterek kreativitásának köszönhetően a legkülönfélébb technikák és színek, átmenetek közül válogathatunk.

Ennyi változattal nem csoda, ha néha kicsit belezavarodik az ember, nem könnyű kihámozni melyik mit is takar pontosan.

A közhiedelemmel ellentétben nemcsak azért érdemes tisztában lenni a legújabb melír technikákkal, hogy ész nélkül utánozzuk a folyton megjelenő és leköszönő trendeket.

Éppen ellenkezőleg, a számos eltérő hajfestési és színezési technikának köszönhetően napjainkban már bárki megtalálhatja a hozzá legjobban illő stílust. A visszafogott irodai megjelenéstől elkezdve az elfoglalt anyukákon át az extravagánsabb külsőre vágyó hölgyekig mindenki számára akad olyan melírtechnika, amely nemcsak az egyéniségedhez hanem az életstílusához is tökéletesen passzol.

Ombre – Egy átmenetes világ

Az Ombre-ról már valószínűleg te is hallottál, hiszen évek óta az egyik legkedveltebb melírtechnika.

Az „Ombre” szó francia eredetű és árnyékot, árnyékolást jelent. A technika lényege, hogy felülről-lefele haladva egyre világosabb árnyalatra festi a fodrász a hajad.

A fokozatos átmenettel esztétikus, természetes hatást lehet elérni, ráadásul, ha a hajtövedet a természetes hajszínedhez hasonló színre festeted, akkor még pénzt is spórolsz, hiszen ritkán kell menned frissítőfestésekre.

Frizuratippek
A fenti frizurán jól látszik, hogy a barna és szőke árnyalataival gyönyörű, természetes hatású ombre-t lehet kihozni. A hajtő középbarnáról indul és fokozatosan válik egyre világosabbá, amíg eléri a hajvégek szinte platinaszőke színét.

Természetesen különleges, feltűnő színekkel is kérhetsz ombre festést.

ombre melír
A fenti képen például egy violaszínű alapból jutunk el a királykék árnyalatig. A színek kombinációjának csak a képzeleted szabhat határt, vörös, piros, lila, pink vagy akár fukszia színekkel is tökéletesen működik az ombre melír. A különleges színösszeállításokról a cikk második felében találsz bővebb infót.

Fordított Ombre – Fordítsuk meg

A fordított ombre egy hazánkban még nem igazán elterjedt stílus, pedig külföldön sok sztár régóta választja előszeretettel. Ha már unod a hagyományos ombre-t, ezzel a kis csavarral újra izgalmat csempészhetsz a tincseidbe!

Fordított Ombre melír
A technika lényege a nevéhez híven, hogy a világosítás pont ellenkező irányba történik, azaz a fejtető lesz világosabb és a hajvégek irányába fokozatosan sötétítjük az árnyalatot.

Frizuratippek
A fordított ombre karbantartása valamivel igényesebb, hiszen a világosabb, hajtő közeli rész rendszeres tőfestésre szorul, kivéve ha a természetes hajszínedhez hasonló árnyalattal lett festve a felső rész.

Sombre – Most jöttem a tengerpartról

A sombre tulajdonképpen egy visszafogottabb színátmenetes ombre. A világosabb és a legsötétebb szekciók között csak néhány árnyalatnyi a különbség, itt a hangsúly a fokozatosságon és a természetességen van.

sombre melír
Akár csak egy napos tengerparton töltött hét után, mikor a tengervíz és a nap kiszívja a hajvégeket, a hajtő barna színe ezen a képen is szinte észrevehetetlenül lényegül át szőkévé.

Bár a napsütötte barnaságot és a kipihentséget nem képes visszaadni, a sombre-val egész évben kicsit úgy érezheted magad, mintha csak most jöttél volna vissza az Adriáról.

Bronde – Barna és Szőke: a két világ legjava

Az angol „brown” azaz barna és „blonde” vagyis szőke szavak összevonásaként született a Bronde kifejezés. Barna és szőke elemeket ötvöz, igazán smooth és természetes lesz az összhatás.

Ha még a sombre-t is túl feltűnőnek találod, a bronde a tökéletes választás. Szintén jól jöhet, ha régóta szőkíted a hajad és szeretnél egy kis pihenőt tartani.

Bronde melír
A fenti frizurán látszik, hogy mennyire lágy átmenetek vannak a színek között.

Ronze – Rézvörös és Bronz

A „Ronze” melírnál szőke helyett vöröset kevernek a barna hajszín mellé.

Ronze melír
A cél itt is a minél természetesebb hatás elérése, a rézvörös és a bronzos árnyalatok váltakozásával. A vörös hajtincsek életet és ragyogást kölcsönöznek a frizurának.

Balayage – Szabad kézzel

Ha már a különleges melírozási technikákról beszélünk, természetesen nem mehetünk el szó nélkül a Balayage mellett sem.

A „Balayage” francia szó, sepregetést jelent és tulajdonképpen magára a festési technikára utal.

Balayage festésnél a fodrászok nem használnak fóliát, hanem szabad kézzel, az ecsetükkel végrehajtott sepregető mozdulatokkal viszik fel a festéket a hajra.

A Balayage-nál az átmeneteken és a természetességen van a hangsúly. A szabadkezes, ecsetes sepregetéssel precízen képes a fodrász szabályozni az árnyalatok mélységét.

Bár a köznyelvben a legtöbben a színátmenetes festést értik a Balayage alatt, ugyanakkor szakmai szempontból csupán a fent említett „szabadkezes” technikát jelenti. Ne tévesszen meg tehát az elnevezés, egy Ombre hajfestés is készülhet Balayage technikával de akár fóliával is.

Frizuratippek – balayage
A képen is jól látszik, hogy összességében a Balayage-nál nincs feltétlenül akkora eltérés a hajtövek és a hajvégek színe között, mégis az itt-ott felbukkanó világosabb, szőke tincsek csempésznek egy kis napszítta hatást a frizurába.

Frizuratippek
Természetesen a Balayage stílusú hajfestésnél is rengeteg színárnyalat jöhet szóba. A legesztétikusabb hatás érdekében azt tanácsolom, hogy ne térj el túlságosan az alapszínedtől. Néhány árnyalatnyit érdemes csak játszani, hogy letisztult, természetesen legyen az összkép.

Flamboyage –A leggyönyörűbb melír?

A Flamboyage az Ombre és a Balayage ötvözéséből született. A Flamboyage mindkét stílus előnyeit magában hordozza. Egyrészt a hajvégek felé haladva fokozatosan világosabb árnyalatok következnek, másrészt a fejtetőről indulva hosszanti irányban is váltakoznak a sötétebb és világosabb árnyalatok.

Frizuratippek – Flamboyage
A fenti frizurán jól látszik a hajszín fokozatos kivilágosodása a hajvégek felé haladva. A szabadkezes festési technikának köszönhetően a világosabb árnyalat nem korlátozódik a frizura legvégére, hanem már előbb megjelenik a barna tincsek között megbújva.

Frizuratippek
A Flamboyage természetesen nem csak derékig érő hajon mutat jól. Akár egészen rövid, vállig érő fazonoknál is lenyűgöző lesz a végeredmény.

Fallayage – Itt az ősz, itt van újra

A Fallayage szó a „fall” vagyis ősz és a Balayage szavak keresztezéséből született. Ha ősszel már nem szeretnéd a tipikus szőkés, napszítta hatását látni a frizurádon, próbáld ki a Fallayage-t, itt a szőke melírcsíkok helyett rezes-vöröses árnyalatokat kombinál a fodrász.

Fallayage melír
Véleményem szerint a Fallayage a rézvörös és a gesztenyebarna árnyalataival mutat a legüdítőbben és garantáltan őszi hangulatot csempész a mindennapjaidba.

Karamel Balayage

A karamell Balayage a nevéhez híven a karamellt idéző színekből összeállított Balayage frizura, amely a Fallayage mellett kiváló őszi alternatívát kínál a sima szőke Balayage-ra. Ha meleg bőrtónusod van, egy aranyló karamell Balayage különösen kiemeli a természetes szépségedet.

karamell balayage melír
Karamell Balayage-hoz kiváló alapszín lehet a középbarna, a csokoládébarna, a gesztenyebarna vagy a sötétbarna szín. A világosabb árnyalatok eléréséhez szóba jöhetnek a bézses szőkék, a mézszőke, az aranyszőke vagy természetesen a karamellszín.

Copacabana – Az igazi beach look

A Copacabana melírnál a jelszó a természetesség! Az alapszíntől éppen csak eltérő melírcsíkok igazi napsütötte, tengerparti életérzést kölcsönöznek a frizurádnak.

copacabana melír
Kiváló választás azoknak, akik ragaszkodnak a természetes hajszínükhöz, de mégis szeretnének egy kis csavart vinni a megjelenésükbe.

Tiger’s Eye

A tigrisszem féldrágakő inspirálta ezt a lélegzetelállító variációt, melynél a csokoládébarna és karamellszín váltakozik. Az aranyszőke és a karamellszőke mellett egyáltalán nem kapnak helyet a hidegebb szőke árnyalatok, mint a hamuszőke vagy a platinaszőke.

Frizuratippek
A tigrisszem stílusú hajfestést a melegebb bőrtónusú nőknek ajánlom. Az arany és karamell árnyalatok változtatásával könnyedén lehet variálni a tincsek közötti színmélységet és kontrasztot.

Lived-In Color

A Lived-In Color stílusú hajfestésnél a haj az Ombre-nál megszokott módon fentről lefelé világosodik, legtöbbszőr fóliás módszerrel készítjük. Finom, visszafogott, a természetes hajszínedhez igazodó árnyalatokkal festjük meg a hajad, úgy hogy az átmenetek szinte láthatatlanok maradnak.

Frizuratippek
Számos árnyalatot kell létrehozni, igen bonyolult és időigényes eljárás, de az eredmény magáért beszél.

A Lived-In tökéletes választás lehet akkor, ha tudod, hogy most egy ideig nem tudsz majd fodrászhoz menni: amennyiben a természetes hajszínedhez hasonló árnyalatokat visszük fel és nem őszülsz számottevő mértékben, akkor akár fél évet is kihúzhatsz ismétlő hajfestés nélkül.

Hajkontúr

A sminkelés világából valószínűleg ismerősen cseng a kontúrozás fogalma. Mit jelent ez a hajfestésben? Tulajdonképpen ugyanazt, a világos és sötét árnyalatok váltakozásával mélységet lehet „rajzolni” a hajnak, amivel ki lehet emelni az arcot.

Frizuratippek
A hajkontúrozás barna és szőke árnyalatokkal érvényesül a legjobban.

Babylights

A Babylights melírozási technikánál a kisgyermekek és babák hajszínéhez hasonlóan, a hajtő közelében néhány különálló tincset világosabbra festünk, mintha csak a nap szívta volna ki őket.

babylights melír
Fontos, hogy a melírcsíkok éppen csak néhány árnyalattal térjenek el az alap hajszíntől, így biztosítva a természetes hatást.

Écaille

Az „Écaille” szó franciául teknőspáncélt jelent. A sötét és világos árnyalatok váltogatásával nemcsak a hajtőtől a hajvégekig világosodó hatást lehet elérni, hanem a teknős páncéljára jellemző oldalmintázatot is létre lehet hozni.

Frizuratippek
A színskálán egymáshoz közeli színárnyalatokkal lehet a legszebb Écaille frizurákat festeni (például: sötét- és világosbarna, világosbarna és sötétszőke, sötét- és világosszőke).

Fénycsík

Más néven aura coloring, angolul splashlight. A hajba egy vízszintes, világosabb szekció kerül, amely a fény megcsillanását imitálja a hajon. Ennek az optikai illúziónak köszönhetően olyan hatást érhetsz el, mintha állandóan egy fénysugár világítaná meg a hajadat. Nem rossz trükk.

Frizuratippek
Természetes árnyalatokkal is ugyanolyan jól működik ez a stílus. A fénysávot imitáló frizura barna, szőke vagy sötétvörös színekkel párosítva rendkívül sejtelmes és érzéki megjelenést kölcsönöz a viselőjének, mintha csak egy impresszionista festményről léptél volna ki a valóságba.

Pixel

A Pixel hajfestési stílusnál a haj apró részleteit festik be különböző színekre, ezek a színes négyzetek pedig szinte pixelszerűén rendeződnek el a hajon.

Frizuratippek
Az így megfestett pixelek kiadhatnak egy képet, formát vagy figurát vagy egyszerűen csak erős, színes kontrasztjukkal extravagáns megjelenést kölcsönöznek.

Frizuratippek
Ha szeretnél valami vagány újítást, de nem mered az egész hajadat feltűnő színre festeni, próbáld ki magad a pixel stílusú frizurával!

Colormelt

A Colormelt hajfestésnél igazán szabadjára engedheted a kreativitásodat és a fantáziádat. Az Ombre-nál megszokott módon itt is a hajvégek irányába fokozatosan világosodik a haj, a többi részletnek azonban csak a képzeleted szabhat határt.

Frizuratippek
Párosítsd a levendulalilát egy világosabb lilával, mint a képen vagy akár pinkkel, rózsaszínnel vagy világos kékkel. Kék, vörös vagy zöld alapszínnel is tökéletesen működik.

Pinwheel

A „Pinwheel” magyarul szélkereket vagy papírforgót jelent. A színes hajtincsek váltakozása a hajon a szélkerékhez hasonlóan követi egymást.

Frizuratippek
A frizura extrémebb színekből, de természetes árnyalatokból is tökéletesen megvalósítható. Ha „visszafogottabb” megjelenésre vágysz, próbáld ki szőke, vörös vagy barna tincsekkel.

Színes Pasztell

A színes vagy más néven szivárványos pasztell frizura a természetes és az extrém megjelenést ötvözi egymással. A halvány, pasztell színek szinte beleolvadnak a világos szőkébe.

Frizuratippek
A lényeg, hogy a finom, pasztell árnyalat beleolvadjon az alapszínbe. Visszafogott lázadóknak ajánlom, azoknak akik kedvelik a feltűnést, ugyanakkor nem akarnak nagyon extrém irányba elmenni.

Rózsaszín árnyalatok

A mélyebb, sötétebb rózsaszín árnyalatok nemcsak tovább tartanak a hajadban, hanem extravagáns megjelenést is biztosítanak.

Frizuratippek
A rózsaszín tincsek kiválóan kiemelik a világos, platinaszőke frizurákat.

Frizuratippek
Sötétbarna és szőke Ombre-ban is kiválóan mutatnak a rózsaszín tincsek.

Crownlight coloring

Akár az Ombre ellentétének is nevezhetnénk a Crownlight Coloring-ot. A „crown” a fejtetőre utal, vagyis a feltűnő, élénk színeket a hajtövek közelébe visszük fel ennél a melír technikánál.

Frizuratippek
Frizuratippek
Feltűnő, vagány hajviseletet eredményez, főleg élénk színekkel lesz igazán mutatós a végeredmény.

Bordótól a vörösig

Az Ombre extravagáns újragondolása, pirosas, vöröses árnyalatok használatával.

Frizuratippek
A mélyebb, bordóslilából pipacspirossá váló frizurát azoknak a nőknek ajánlom akik nem félnek a figyelem középpontjában lenni.

Blorange – Narancs és szőke

A Blorange az egyik legfrissebb trend a melír technikák körében. Alapvetően az Ombre és Balayage technikákra épít egy kis csavarral, a nevéhez híven narancsos szőke és vörös árnyalatokat viszünk a frizurába.

Blorange melír
A narancsos árnyalat kiváló választás sötétbarna, sötétszőke vagy akár világosszőke hajszín mellé is. Számos árnyalatban elérhető, így nem muszáj nagyon feltűnő narancsra festened a hajad, maradhatsz a visszafogottabb pasztell árnyalatoknál is.

Denim Blue – Farmerkék

Egy másik Ombre ihlette kreáció, kék színnel kombinálva. Főleg sötétebb alaphajszínnel igazán mutatós, a hajvég színe pedig lehet égkék, királykék, mentakék vagy a névnek megfelelő farmerkék.

Frizuratippek
Tudjuk ötvözni a különböző mélységű és sötétségű kékeket, ahogy a képen is látható.

Granny – A Szűrke ki tudja hány árnyalata

A szürke hajszín őrülten divatos lett az elmúlt években! Ha te is szeretnéd kipróbálni, természetesen nem kell megvárnod, amíg az idő vasfoga valóban ősz hajszálakat csempésszen a hajadba.

szűrke balayage melír
A szürke szín intenzitásának, mélységének és sötétségének változtatásával teljesen személyre lehet szabni a Granny melírral a hajadat. Vagány csajoknak ajánlom, akik szívesen látogatják sűrűn a fodrászukat, ez a szín ugyanis sok törődést és karbantartást igényel.

Remélem hasznosnak találtad ezt az összefoglalót, ami segített eligazodni a melírtechnikák tengernyi típusa között. Egy biztos: ma már bárki találhat kedvére valót a hajfestési stílusok között, szakképzett fodrásszal pedig a megvalósítás is gyerekjáték lesz!

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?