A terhesség alatti hajfestésről rengeteg rémhír és hiedelem terjed a köztudatban.

Van, aki azt állítja, hogy szigorúan tilos hajat festeni a várandóság alatt, mások szerint csupán rémhírterjesztésről van szó és nincs alapja a félelmeknek.

Lehet e terhesen hajat festeni?

Sok az ellentmondó információ, nem csoda, hogy rengeteg nő tanácstalan a témában.

Éppen ezért összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a várandóság alatti hajfestéssel kapcsolatban, hogy te is tisztán láss a témában.

Anyagok melyek irritációt okozhatnak a terhesség alatti hajfestéskor?

A hajfestékek rengeteg vegyületet tartalmaznak, melyek képesek lehetnek irritációt vagy allergiás reakciót kiváltani.

Ugyanakkor a legtöbb probléma két összetevőre vezethető vissza, ami nem más, mint az ammónia és az úgynevezett p-Phenylenediamine (PPD) névű anyagok.

A PPD-t sokrétűen felhasználja az ipar, megtalálható a tetoválók által használt tintában, a nyomtatópatronban, de még a benzinben is.

PPD-t és Ammóniát tartalmazó hajfestékeket várandóság alattinkább kerülni

Kellemetlen szagok

I

A várandós édesanyák szervezetében összetett változások mennek végbe.

Mivel ebben az időszakban a különböző hormonális változások miatt a nők érzékenyebbek a szagokra, előfordulhat, hogy kellemetlen rosszullét törhet rád az ammónia nagyon erős, szúrós szaga miatt.

A megszokottól eltérő szín

A hajszerkezetben végbemenő változások miatt előfordulhat, hogy a hajfesték amit eddig használtál nem fog olyan hatékonysággal működni, mint előtte vagy akár teljesen más színt eredményez, mint amire számítottál.

Irritáció vagy allergiás reakciók

I

A testedben történő változások hatására nem kizárt, hogy a bevált hajfestéked, amely ammóniát és PPD-t tartalmazott, irritációt okoz vagy extrém esetben allergiás reakciót vált ki a fejbőrön a várandóságod alatt.

Fontos megkülönböztetni az irritációt az allergiás tünetektől. Irritáció esetén leggyakrabban enyhébb viszkető, égető érzést lehet tapasztalni a fejbőrön.

Allergiás reakció esetén a szimptómák jóval súlyosabbak lehetnek. A legtöbb nő ilyenkor erősen égető fejbőrről számol be, ami agresszívan kipirosodik. Ez tovább terjedhet akár az arcra vagy a nyakra is. Elfordulhatnak továbbá kisebb duzzanatok is a szemhéjon, az ajkon, de akár a tenyéren és a lábakon is.

Praktikus tanácsok a várandósság alatti hajfestéshez

Ne otthon csináld!

Mindenképpen keress egy profi fodrászt a terhességed ideje alatt, még akkor is, ha eddig magadnak festetted a hajad.

Így elkerülheted az érintkezést a hajfestékkel, hiszen más fogja azt felvinni a hajadra.

Ráadásul a terhesség későbbi időszakában a mozgás egyre nehézkesebbé válik, így a saját magadon végrehajtott hajfestés már fizikai akadályokba is ütközhet.

Egy szakmailag felkészült fodrász kizárólag ammónia és PPD mentes hajfestéket fog számodra ajánlani, amivel máris megúszod a két leggyakoribb allergént.

Ha kíváncsi vagy hogyan válassz jó fodrászt, olvasd el ezt a cikkünket, ahol összeszedtük a 10 legfontosabb szempontot.

Hiába vált már be valami még a várandóságod elött, lehet, hogy itt az ideje, hogy egy kíméletesebb, ammónia és PPD mentes hajfestékkel fessék meg a hajadat.

Ha lehet, ne ilyenkor kezdj bele!

Ha eddig az eredeti hajszínedet viselted, akkor lehetőleg ne ezt az időszakot válaszd a színekkel való kísérletezéshez.

Fölösleges lenne pont ekkor kitapasztalni, hogy melyik hajfesték okoz irritációt és melyik nem.

A hormonális változások miatt a nők nagy része arról számol be, hogy a terhessége alatt elképesztően sűrű és fényes lesz a hajkoronája, így a természetes hajszíneddel is ragyoghatsz.

Ha korábban is festetted a hajad és úgy érzed, hogy nem tudod elviselni a lenövéseket, mindenképp konzultálj egy fodrásszal és kérd ki a véleményét, hogy melyek a legkíméletesebb megoldások.

Várj vele a második trimeszterig!

I

Fontos, hogy a leendő anyuka jól érezze magát a bőrében. Nincs abban semmi rossz, ha szeretnéd várandósan is a legtöbbet kihozni a megjelenésedből.

Azt ajánlom azonban, hogy lehetőleg várj a hajfestéssel a második trimeszterig.

A terhesség első 12 hete a magzat fejlődése szempontjából a legfontosabb időszak.

Ekkor alakul ki a baba legtöbb szerve, végtagja is.

Ennek megfelelően a külső hatásokkal szemben is ekkor a legérzékenyebb a növekvő embrió.

Ha maximális biztonságban szeretnéd tudni a fejlődő gyermekedet – és ki ne szeretné? – akkor, legalább ebben az időszakban tartózkodj teljesen a hajfestéstől vagy válassz ammónia és PPD mentes festékeket.

Válaszd a melírozási technikákat a tőfestés helyett!

I

Jó kis trükk az is ha a szokásos tőfestés helyett inkább egy trendi melírt kérsz a fodrászodtól.

Kitűnő választás lehet egy divatos ombre vagy balayage melír, ahol a természetes hajszínedtől csak néhány árnyalattal térsz el.

Ennek két nagy előnye is van; egyrészt ezeknél a satírozási technikáknál a fejtetőn lévő néhány centinél megmarad az eredeti hajszíned és csak utána kezd el világosodni (vagy sötétedni) a hajkoronád, így a festék nem érintkezik közvetlenül a fejbőröddel.

A másik előnye pedig az, hogy csak nagyon ritkán kell menned újra festetni, hiszen nem lesz lenövésed.

Válassz ammónia és PPD mentes hajfestéket

I

Már te is biztosan tudod, hogy a két leggyakoribb allergén az ammónia- és a PPD.

Ha a maximális biztonságra törekszel, akkor kérd meg fodrászodat, hogy kizárólag olyan hajfestéket használjon, melyben ezek az anyagok nem találhatók meg.

Ma már az ammóniamentes festékek is rendkívül széles színpalettával rendelkeznek, így biztos, hogy te is megtalálod a számodra legszimpatikusabb árnyalatokat.

Kiváló választás terhesség alatti hajfestéshez például a Kevin Murphy COLOR.ME hajfestési technológia, amely egy méz alapú, sheavajat és csipkebogyót tartalmazó, ammónia és PPD mentes festékcsalád.

Végezz ismételt bőrpróbát!

Fontos, hogy mindenképpen tesztelt a festéket a bőrödön a hajfestés elött.

Ehhez kérd meg a fodrászodat, hogy vigyen fel egy kevés festéket egy kis területre, lehetőleg a füled mögé vagy egyéb nem túl feltűnő helyen.

Ha fél óra múlva sem tapasztalsz viszkető, égető érzést, nagy valószínűséggel nem fogsz semmilyen kellemetlenséget tapasztalni a hajfestés során sem.

Várandóság alatti hajfestés – szabad vagy tilos?

A legnagyobb biztonság érdekében válassz olyan melírozási technikákat, ahol a hajtőnél meg lehet hagyni az eredeti hajszínedet.

Ha már őszülsz és ez nem lehetséges, akkor válassz természetes, ammónia- és PPD-mentes hajfestékeket. mint pl. a Kevin Murphy hajfestékek, melyek 100%-ban fedik az ősz hajszálakat de nem tartalmaznak sem ammóniát sem PPD-t.

Amennyiben mégis ragaszkodsz a korábbi hajfestékedhez, mindenképpen végeztess ismételt bőrpróbát és csak azután festesd be hajad miután meggyőződtél, hogy nem váltott ki allergiás reakciókat.

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?