Ha ovális arcformád van, akkor nagyon szerencsés vagy, ezt tekintjük ugyanis a legelőnyösebb arcformának. Éppen emiatt az ovális arc a legsokoldalúbb, ha frizurákról van szó. Tulajdonképpen szinte minden, a szuper rövid hajtól, az állhosszig érőn át, a hosszú hajig, jól áll.

Honnan tudod, hogy ovális arcformád van?

Ovális arcformával rendelkezel, amennyiben a következő jellemzőket felismered magadon [1]:

  • az arcod formája leginkább egy tojáshoz hasonlítható,
  • a homlokod és az áll vonalad arányai megegyeznek, közel azonos szélességűek,
  • az orrod és a homlokod, valamint az orrod és az állad közötti távolság nagyjából megegyezik,
  • az állad lekerekített, nincsenek éles vonásaid,
  • az állvonalad enyhén ívelt,
  • az arcod az arccsontjaidnál a legszélesebb.

Konty? Csak semmi szigorúság!
Mindezen felsorolt jellemzők egy kiegyensúlyozott, arányos arcformát hoznak létre, amely nem tartalmaz olyan részeket, amelyek sokkal dominánsabbak a másiknál. Például a homlokod nem észrevehetően nagyobb, mint az állad vonala.

Milyen frizurák állnak jól ovális archoz?

A jó hír az, hogy az ovális arcformához szinte bármilyen hajformát, stílust és hajhosszt lehet választani, legyen szó akár rövid, vállig érő, hosszú, rétegesről, vagy bob frizurákról.

Mivel ez az ideális arcforma, nincs szükséged arra, hogy elrejtőzz a hajad mögé, hogy lágyíts az arcod éles vonalait vagy optikailag nyújtsd az arcod hosszát.

Amit minden esetben érdemes megfontolnod, mikor frizurát választasz, hogy az arcod melyik részét szeretnéd kiemelni, például az arccsontod, állad vonalát, szemeid stb.

Emellett arra is érdemes hangsúlyt fektetned, hogy a hajad típusához megfelelő frizurát találd meg. Egy-egy frizura ugyanis nem biztos, hogy jól áll mind vékonyszálú és vastagszálú, illetve egyenes és göndör hajból is.

Gondold át azt is, hogy mennyit szeretnél a hétköznapokon foglalkozni a hajaddal. Van időd hajmosás után formázni vagy jobban preferálod, ha szárítás után már nem kell vele foglalkoznod?

Egyes frizurák igénylik, hogy havonta meglátogasd a fodrászt egy igazításra.

Ez neked belefér?

Ha nem, akkor olyan frizurát érdemes választanod, amely, akkor is jól fog állni, ha a hajad pár centivel már hosszabb.

Ha már unod a frizurát, de úgy érzed a hosszán nem szeretnél változtatni, akkor bármikor feldobhatod egy frufruval.

Az ovális arcforma ebből a szempontból is szerencsés, ugyanis a legtöbb típusú frufru jól áll fog állni. Az egyenes teljes, tömött fazonok, a hosszabb oldalfrufruk vagy a Brigitte Bardot által ikonikussá tett függöny frufru is telitalálat számodra.

Mi kerülendő általánosságban ovális arc esetén?

Bár ahogy említettem, szinte semmivel nem tudsz nagyon mellé lőni, a következő néhány apróságra érdemes odafigyelned.

A legfontosabb, hogy ne válassz olyan frizurákat, amelyek túlságosan az arcodba vagy a szemedben lógnak, ezekkel ugyanis elronthatod az arcod tökéletes arányait.

Hasonló a helyzet a túl hosszú, réteg nélküli frizurákkal, mivel ezek optikailag túlságosan megnyújthatják az arcod.

Ha már említést tettem az előnyös frufrukról, akkor érdemes itt is pár szót ejteni azokról, amelyek nem igazán fognak jól állni, ha ovális arcformával rendelkezel. Kerüld a túl hosszú kerekített frufrukat, a vékony, lágyabb frufrukat és a nagyon rövid baby frufrukat.

Frizuraötletek ovális archoz

Rövid frizurák

Rövid frizurák – ovális archoz
Ha igazán rövid hajról van szó, akkor a rövid pixie az egyik legjobb választás ovális arcformához, hiszen kiemeli arcod tökéletességét. Charlize Theron egyik kedvence, az évek során már többször is visszatért ehhez a frizurához, amely igazi karaktert ad neki.

Rövid frizurák – ovális archoz
Ha egy fokkal kevésbé vagy bevállalós, akkor a pixie-t érdemes egy hosszabb oldalsó frufruval kombinálnod. Jennifer Lawrence példáján is látszik, hogy ez a fokozatos réteges frufru milyen szépen kiemeli az arccsontjait a hosszának köszönhetően.

Félhosszú frizurák

Félhosszú, közepes hosszúság esetén az elmúlt években hatalmas népszerűségnek örvendő bob és long bob frizurák a legideálisabbak az arcformádhoz.

Félhosszú frizurák – ovális archoz
Félhosszú frizurák – ovális archoz
Sokan nem is sejtik a bob frizura mennyire változatos tud lenni. Választhatsz például egy komolyabb, határozottabb egyenes bob frizurát, mint Nathalie Kelley, vagy egy egyenes long bobot, mint Gwyneth Paltrow.

Mindketten középválasztékot választottak csakúgy, mint Emily Blunt, akinél a rétegek és hullámok miatt sokkal lazább és játékosabb a bob frizura összhatása.

Félhosszú frizurák – ovális archoz
 

Félhosszú frizurák – ovális archoz
Jessica Alba egy újabb csinos variációt mutat be bobra a nagyobb hullámoktól ívelt frizurájával. A középválaszték mellett oldalválasztékkal is jól mutat ez a frizura, és a jó hír, hogy mindkét verzió illik az ovális archoz.

Hosszú frizurák

Hosszú frizurák – ovális archoz
A középválaszték hosszú haj esetén is előnyös az ovális arcformához. Meghan frizurája azért nagyszerű, mert jól vágott rétegeknek köszönhetően csak egy kis beszárítást igényel a haja hajmosás után.

Hosszú frizurák – ovális archoz
Jennifer Aniston haja már a Jóbarátok óta egyet jelent a makulátlan megjelenéssel. Ha neked is ovális arcformád van, érdemes ellesned tőle ezt a fazont. Egy rétegesen vágott frizura ügyesen hangsúlyozza ki arcod legszebb vonásait.

Az arcot elöl rövidebb tépett tincsek keretezik

Hosszú frizurák – ovális archoz
Ismét egy bizonyíték, hogy az oldalválaszték is mennyire jól áll az ovális archoz. Blake Lively lágyesésű természetes hatású tengerparti hullámai igazán romantikus hatást kölcsönöznek. Ő is azt a trükköt veti be, hogy a haja első rétege az álla vonalánál ér véget, így kiemeli és lágyítja azt.

Frufruk

Frufruk – ovális archoz
A teljes frufru remek választás az ovális arcformához. Arra kell ügyelni, hogy teljesen telt legyen, ugyanakkor ne legyen túl nehéz, túl sűrű, egy szóval az egyensúlyt kell megtalálni. Taylor Swift esetében is látszik, mennyire különleges karaktert tud adni az arcnak egy ilyen frufru, és milyen szépen kiemeli a szemeket.

Frufruk – ovális archoz
A Bardot vagy függöny frufru modern népszerűsítői között van Alexa Chung, aki bebizonyítja mennyire szép keretet ad az arcnak egy ilyen, középen elválasztott frufru. Mivel az ovális arc tökéletesen arányos, ezért azon sem kell aggódni, hogy arc mely pontján ér véget a frufru.

Frufruk – ovális archoz
Újabb frizuraötlet, de jó tipp azoknak is, akik szeretnék lenöveszteni a frufrujukat, a Jessica Biel által viselt hosszabb, középen elválasztott oldalsó frufru.

Szerencsés vagy, ha az ovális arcformával rendelkezel, hiszen láthattad szinte bármilyen frizura jól áll neked. Csak azt kell eldöntened, arcod mely vonásait szeretnél leginkább kiemelni.

És egy utolsó tanács, mielőtt belevágnál valami újba.

Beszélgess a fodrászoddal, meséld el, hogyan viselkedik hajad általában, hogyan szereted formázni, mennyi időd van rá, így könnyedén tud majd tanácsot adni a számodra ideális frizura megtalálásában.

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?