Jól gondolod, hogy az őszülés az idő múlásának természetese velejárója, és a genetikai adottságok nagyban meghatározzák mikor kezdődik meg a folyamat.

Szeretnél kicsit jobban belelátni az őszülés hátterébe? A továbbiakban bemutatom, melyek az őszülés legfontosabb okai, illetve kiderül az is mely közhiedelmek bizonyultak igaznak a korai őszüléssel kapcsolatban.

Az őszülés okai

Melanin pigment termelés csökkenése

Hajunk színét a melanin nevü pigment adja. Ez az az pigment, ami a nyáron tapasztalt barnaságért is felelős a bőrünkben.

Amikor a szervezet már nem termel több melanint a hajszlakban, akkor a haj színe fokozatosan kikop míg végül a hajszállak szürkére váltanak.

A legtöbb nő életében igazi mérföldkő, amikor megjelennek az első ősz hajszálak a hajkoronán.

Pedig ez a folyamat már akár a 30as évek környékén is elkezdődhet. Ezután minden évtized elteltével 10-20% -al növekszik az őszülés esélye 1

Érthető tehát, hogy az életkor és a gének nagyban befolyásolják, hogy mikor kezdőik el az őszülés, de vajon mi is csökkenti le a melanintermelést a szervezetben?

A téma már évtizedek óta tartja lázban a tudósokat, egy nemrégi kutatás a következőről számol be:

A két kulcsfontosságú antioxidáns termelésének a csökkenése

Kataláz

A tanulmány azt állítja, hogy az őszülést nem más, mint a szervezetben is termelődő hidrogén-peroxid telítődése a hajszálakban.2

Bizony, a hidrogén-peroxid ugyan az az anyag, amit szőkítésnél használ a ***fodrász***, kis mennyiségben ugyan de szervezetünk is előállít belőle.

Itt válik izgalmassá a dolog, hiszen alapesetben a kataláz nevű szorgos kis enzim vízre és oxigénre bontja szét a hajszálakban felgyülemlő hidrogén-peroxidot.

Ahogy viszont idősödünk, a kataláz termelés is lecsökken, így a hidrogén-peroxid szépen lassan felgyülemlik a hajszálakban és kifehéríti őket.

Glutation-peroxidáz

A szervezet másik fontos antioxidánsa a glutation-peroxidáz, mely egyszerű vízre képes lebontani a hidrogén-peroxidot. 3

Hasonlóképen a laktázhoz, ennek a termelése is lecsökken idővel, így a hidrogén-peroxid képes felgyülemleni és végül kifehéríteni a hajszálakat.

Vitiligo

A vitiligoban szenvedő páciensek fokozatosan veszítik el a bőrben és a hajban található pigmentjeiket, ami foltokban jelentkezhet a bőrön és a hajon.

Dohányzás

A sok kedvező egészségügyi ok mellett itt van még egy ok, hogy végre letedd a cigit. A dohányosok 2,5-szer nagyobb valószínűséggel kezdenek el 30 éves koruk előtt őszülni, mint azok, akik nem gyújtanak rá.4

Ráadásul a cigaretta a fogaid mellett az őszhajszálakat is sárgásra színezheti.

Ha eddig még nem szántad el magad, akkor itt az idő: tedd le a cigarettát!

A sok stressztől őszültem meg?!

A népszerű hiedelem ellenére nincs tudományos alapja annak, hogy a sok stressz vagy egy nagyobb érzelmi trauma őszüléséhez vezetne.5

A kutatások ugyanakkor megerősítik, hogy a stressz hajhullást okozhat.6

 

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?