Kevés olyan időtálló és sikkes stílus van, mint egy szépen kisimított, egyenes frizura. Ha viszont a természet téged is hullámos vagy göndör loknikkal áldott meg, akkor egy egyszerű hajvasalás is komoly küzdelemmé válhat.

Feltételezem te is megvívtál már néhány csatát (és vesztettel is párat) a hajvasvasalóddal a loknik kiegyenesítése közepette.

Megkérdeztük Csákváry-Szkok Ágnes mesterfodrászt a témáról, aki elárulta a leggyakoribb hajvasalási hibákat (amiket valószínű te is elkövetsz) és megtudtuk azt is, hogyan kerüljük el őket egytől-egyig.

A leggyakoribb hibák hajvasalás során:

1. Nem megfelelő sampont használsz

nedves hajon soha ne használj hajvasalót

Minden a megfelelő tisztítással kezdődik. Hiába szuper a hajvasalód, ha már a samponod kiszárítja és igénybe veszi a hajadat.

Ha gyakran szárítod és egyenesíted a hajad, érdemes egy szulfátmentes sampont beszerezni, hogy a lehető legkíméletesebb módon tisztítsd meg a hajadat.

A Kevin Murphy ANGEL.WASH sampon kitűnő választás lehet, ha neked kifejezetten vékonyszálú, töredezett, hajad van.

Teljesen szulfát és parabénmentes, továbbá gazdag antioxidánsokban, így dúsabbá teszi a hajat, miközben védi a káros hatásoktól.

Hogy miért is jó, ha szulfátok mellett parabént sem tartalmaz a samponod? Itt írtam bővebben arról, amit a parabénekről tudni érdemes.

2. Nedves hajon soha

nedves hajon soha ne használj hajvasalót

Ez a legsúlyosabb hiba, amit elkövethetsz a hajad ellen a hajvasalóval.

A magas hőmérséklet hatására a nedves hajszál belsejében a víz gőzzé alakul, amelynek hatására buborékok alakulnak ki a hajszálban.

A buborékok okozta repedések felhalmozódása egy idő után szabad szemmel is jól látható, ami egyenesen vezet a töredezett hajvégekig.

Mindig várd meg, amíg teljesen megszáradt a hajad, mielőtt a hajvasalóért nyúlnál. Nem elég csak nagyjából megszárítani, teljesen száraznak kell lennie a hajadnak.

3. Nem használsz hővédőt

Hajvasalás elött használj hővédőt

Úgy gondolod felesleges a hővédő? Éppen ellenkezőleg: hajszárítás és/vagy hajvasalás előtt elengedhetetlen a használata, hogy megvédd a hajszálaidat a töredezéstől és az elvékonyodástól.

A Kevin Murphy DAMAGE.MANAGER hővédő spray egyrészt 220 °C-ig megvéd a hőhatások okozta károsodástól, de a benne található növényi kivonatokkal táplálja is a hajadat.

Parabénmentes formulája súlytalan hővédelmet biztosít a hajad elnehezítése nélkül.

Nem érdemes kihagyni ezt a lépést, hiszen így biztosíthatod, hogy a hajad egészséges és élettel teli maradjon, a rendszeres formázás ellenére is.

4. Ne vasald minden nap

ne vasald a hajad minden nap

Nincs is jobb érzés, mint egy frissen beszárított és kivasalt frizura.

Bár csábítónak tűnhet a napi rutinod részéve tenni, mégis tisztában kell lenend, hogy hosszú távon nagy árat fizethetsz érte.

A túl gyakori hajvasalás egyike az 5 leggyakoribb hibának, amivel tönkre vághatod a hajadat.

Ahogy a hajmosás gyakoriságával foglalkozó cikkemben is leírtam, hasonlóképpen ahogy a mindennapos samponos hajmosásra sincs szükséged, a hajadat sem kell kivasalnod minden nap.

Egy szakszerűen végrehajtott hajvasalás, megfelelően fixálva legalább 2-3 napig kitart, így könnyedén ki tudod tolni a következő vasalás időpontját. A Kevin Murphy SESSION.SPRAY hajlak nem csak ápol de még szép fényt is ad a hajnak.

Érthető lehet az is, ha úgy döntesz, hogy profira bízod a munkát és elmész fodrászhoz, aki szalonkörülmények között, egy kíméletes hajvasalóval simítja ki a hajad.

Néhány helyen elérhető a L’Oréal Steampod hajvasalós kezelés is.

Ez egy olyan speciális vasaló, ami a simítás közben még egy speciális hővédő és hajápoló folyadékot is párologtat a nagynyomású gőzfúvókáiból.

Nemcsak az illata fantasztikus, de hajad is könnyed, légies marad tőle.

5. Megfeledkezel a tisztításáról

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy csakúgy, mint bármelyik másik eszköz, a hajvasaló is rendszeres tisztítást igényel. A hő hatására mind a por mind pedig a korábban használt hajápolási termékek könnyedén a lapok felületére ég.

A kihűlt hajvasaló lapjait nedves ruhával vagy mikroszálas kendővel tisztíthatod a leghatékonyabban.

A makacsabb szennyeződéseket pedig alkohollal távolíthatod el.

6. Túl magas hőfokon használod a hajvasalót

Ne használd túl magas hőmérsékleten a hajvasalót

Sokan a gyorsabb és hatásosabb eredmény elérése érdekében a maximumon használják a hajvasalót. Minél melegebb annál gyorsabb, gondolhatnánk?

Helytelen! Hiába csábító felkapcsolni a maximumra, a túl magas hőmérséklet csak nagyobb eséllyel okoz kárt a hajnak.

Minden haj különböző, így nincs egy mágikus hőmérséklet, ami mindenkinek működne, Általánosságban elmondható viszont, hogy vékonyszálú haj esetén a 150-160 °C, míg vastagszálú haj esetén a 160-175 °C fok az ideális.

7. Nem a megfelelő hajvasalót használod

Comparing flat irons for the best hair straigteners

Rengeteg féle hajvasaló van a piacon, az ember csak győzze követni. Rengeteg féle méret és bevonat létezik, de vajon melyik típus a megfelelő a saját hajunk számára?

A leggyakoribb fajták a turmalin, a kerámia és a titán bevonatú lapokkal szerelt hajvasalók.

A turmalinnal bevont lapok a legtöbb hajtípus esetén jól választás, tipikusan ezek a hajvasalók okozzák a legkevesebb roncsolást a hajnak.

Ha neked vékonyszálú hajad van, akkor érdemes benevezni egy titánimmal borított típusra. A titánium jobb hővezető, így gyorsabban lehet vele dolgozni.

A kerámiás hajvasalók könnyedén csúsznak végig a hajon és szépen, egyenletesen adják le a hőt a sütőlap teljes felületén. Jó választás lehet abban az esetben, ha hajad egészséges és  vastagszálú. Tartózkodj tőle viszont, ha már sérült a hajad.

Hajvasalás helyesen: Összefoglalva

Most már bizonyára te is tisztában vagy vele, hogy a hajvasalás bizony veszélyes üzem, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá.

A megfelelő sampon és hővédő használatával, illetve a kizárólag száraz haj vasalásával máris sokat tettél hajad védelme érdekében.

Ha ezek mellett esetleg még a mindennapos hajvasalást is meg tudod állni és a gépet is rendszeresen tisztítod, akkor garantáltan megtettél mindent, hogy megóvd hajadat az esetleges sérülésektől.

Számít a véleményed!

Osztályozd a cikket a csillagokkal

Mivel tetszett ez a cikk...

Kövess Facebookon is

Értem, tehát nem találtad hasznosnak a cikket

Segíts neünk, hogy jobbat írjunk

Mond el, mi nem tetszett, mit kéne változtatnunk?